1 USD
1.84113 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,629.6

Масови съкращения в технологични гиганти: Ще се отразят ли на IT сектора у нас

Мнение

Според Огнян Траянов, зам.-председател на БАИТ, в следващите три години ще има сериозни трансформации

 

 Google, Amazon, Meta, Tesla, Twitter, Spotify, Shopify, Microsoft и Netflix… Това са само част от компаниите, които обявиха съкращения на хиляди служители. За няколко седмици някои от технологичните гиганти в световен мащаб съкратиха близо 70 хил. човека. Съкращаването на 18 хиляди служители в Amazon , се превръщат в най-голямото намаление на работната сила за цялата 28-годишна история на търговеца на дребно.

Снимка: iStock
У нас работещите само в софтуерния бранщ са повече от 50 хиляди души, показва проучване на CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co, по поръчка на БАСКОМ . Според данните, данъчните постъпления, които технологичният сектор генерира у нас са над 1 млрд. 300 млн. лв., а приходите им се равняват на 4,5% от БВП към края на 2022г. Секторът е ключов за икономиката у нас.

Businessnovinite. bg потърсиза коментар Огнян Траянов - зам.-председател на Българската асоциация за по информационни технологии (БАИТ).

  • Масови съкращения в технологичните гиганти в САЩ, какви ще са последсвията?
  • Как тази вълна от съкращения ще се отрази в Европа и частност България?
  • Предстоят години на транформации

Покачването на лихвите в САЩ и настъпващата рецесия са сред факторите довели до масовите съкращения, които виждаме в технологичните гиганти. 

Световните кризи и рецесия идват у нас по-късно, но винаги идват.

Световните кризи и рецесия идват у нас по-късно, но винаги идват, казва Огнян Траянов от БАИТ и допълва, че лошото е, че си отиват много по-бавно. "Отиват си две, три години след като западните икономики и фирмите там са започнали възстановяване и привличат наши специалисти. А днес за работа за фирма в чужбина дори не е задължително да се местиш там, казва зам.председателят на Българската асоциация за по информационни технологии .

Как тази вълна от съкращения ще се отрази в Европа и частност България?

По думите му,процесите на негативно отражение върху българските IT  фирми са започнали през есента на миналата година. Допреди няколко месеца публикуваха списъци с покани за десетки видове специалисти, а сега - за един, два вида, допълва Траянов. 

Според него със сигурност в следващите три години ще има сериозни трансформации - придобивания, сливания, смяна на бизнес модела сред фирмите от бранша, както и съкращения, преориентация и преназначения на множество специалисти в сектора.

Ето и цялото интервю на businessnovinite.bg със зам.-председателя на БАИТ Огнян Траянов, зам.-председател на УС на БАИТ.

Наблюдаваме невиждана досега вълна на масови съкращения в редица технологични гиганти – на какво се дължи това?

О.Т.: Не бих казал, че е невиждана. Спукването на дот-ком балона (.com bubble) в края на миналия и началото на този век бе съпроводено от не по-малко стресиращи цифри и явления.

Снимка: АИКБ

Развитието и навлизането на нови обещаващи цифрови технологии си има свой жизнен път и цикъл. След появата съпроводена с див ентусиазъм и преекспонирани очаквания следва технологично време за реализация, зрялост, установяване и залез. Пандемията ускори 3 пъти процесите на  цифровата трансформация в САЩ. Тя даде решителност за промени във фирмите. Много от планираните за постепенно навлизане промени получиха тласък към ускорена бърза реализация. Ролята и търсенето на дигитални решения нарасна с неочаквано големи темпове, а с тях и IT фирмите.

Друг фактор за устремно им разрастване бе и инфлацията (до голяма степен резултат пак от пандемията и печатането на пари за справянето с нея). Влагането на налични пари с цел запазване на стойността им в акции и дялове на бързо развиващи се обещаващи фирми доведе до исторически върхове на отношението на пазарните оценки и цените на придобивания спрямо реалните показатели на тези фирми. Но ето, лихвите в САЩ се вдигнаха значително и ще продължат своето покачване.

Снимка: Мусала Софт

В същото време настъпва рецесия. Един естествен рефлекс за много фирми е да започнат ограничаване на  инвестициите за иновации и развитие на нови технологии и продукти, които са в ембрионален стадий на развитие, включително и на екипите, ангажирани с тях.

Друг фактор е усилията да задържат инвеститорите чрез демонстрация на решителни адекватни мерки, запазване на нивата на показателя среден  приход от служител. Фирми с такова поведение не са само технологичните гиганти, но големите са по-видими, цифрите в абсолютен брой, а не проценти, са по-стряскащи, а начинът на провеждане на съкращенията на служители – шокиращ за европейци. 

Можем ли да прогнозираме дали тази вълна ще се отрази и на технологичния сектор в Европа и в частност - България?

О.Т: Да, естествено. SAP също съкращава хиляди служители (бел. ред компанията обяви, че планира да съкрати 3 000 служители от офисите си по света). Процесите на негативно отражение върху българските IT  фирми започнаха през есента на миналата година. Спиране и дори прекратяване на договори с български подизпълнители.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии