1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Коя е възможната дата за въвеждане на еврото в България?

Коя е възможната дата за въвеждане на еврото в България?

Има ли риск членството ни в еврозоната да повтори сценария с Шенген?

 България се отказа от целевата дата 1 януари 2024г. за въвеждане. Според финансовия министър Росица Ангелова, става въпрос за отлагане. По думите й е възможно да влезем в еврозоната в средата на 2024г., ако преди това се укроти инфлацията в страната, а следващото мнозинство в парламента одобри законите, които са част от ангажиментите на България по пътя към еврото. 

 

Възможно ли е да въведем в средата на 2024г.?

 

Според икономиста Георги Ангелов, теоретично има и такъв вариант, но ще е прецедент, а и ще изисква много ускорена работа, което без парламент и редовно правителство трудно ще стане. Според икономиста Георги Ангелов възможната дата е 1 януари 2025г.

Но за целта трябва да се приемат необходимите закони и да се намали инфлацията. За целта обаче трябва да да се работи по-усилено, включително с дипломацията. 

Пропуснем ли прозорец сега, не е ясно кога отново ще се отвори отново. Думите са на управителя на БНБ Димитър Радев пред депутатите от 48 НС. И те не са никак случайни. Георги Ангелов припомня, че Балтийските държави чакаха 6-7 години след като бяха отхвърлени.  


Гледай Шенген, мисли за еврозоната
 

За да не се повтори ситуацията с Шенген, много е важно държавата да съумее да убеди всички членки в Еврозоната да не затръшват вратата пред страната ни. Колкото повече се отлага приемането на България в т.нар. „Клуб на богатите“, толкова повече стават рисковете да останем изън еврозоната за неопределено време.

Освен, че е необходимо мнозинство в следващия български парламент, което да одобри необходимото законодателство, трябва да се има предвид, че в някои от държавите в еврозоната също предстоят избори. Задават и избори за ЕП. А това може да промени настроенията за приемането на България. 

 

 

Какви ще са последствията?

 

Ако България няма ясен хоризонт за въвеждането на еврото, това би повлияло в негативен план както на кредитния рейтинг, така и на лихвите по държавния ни дълг. 

 

Според рейтинговата агенция „Мудис“,  България основният сценарий за страната е заложено, че този процес вероятно ще бъде отложен поне до 2025 година. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии