1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Финансовият министър: Няма да приемем еврото от 1 януари 2024 г.

Инфлацията и законите, които НС не гласува окончателно ще забавят въвеждането на еврото у нас

Вероятно няма да успеем да приемем еврото от 1 януари 2024 г. Това съобщи финансовият министър Росица Велкова по време на брифинг. 

"Взе се решение, че ние няма да подаваме до края на февруари конвергентен доклад, защото не сме изпълнили критериите за инфлацията. Беше договорено, че ще подадем доклад, когато си изпълним ангажиментите и се приемат необходимите промени в закона за БНБ за начините за функционирането на банката, след като сме приети в еврозоната", каза още тя. 

По нейни думи, ако не намалим инфлацията и не приемем още законопроектите за промените в кодекса за застраховане, закона за мерките срещу спирането на парите, както и измененията в търговския закон за несъстоятелността, няма как влизането ни в еврозоната да стане от 1 януари 2024 г. и то може да бъде отложено за началото на друг месец през годината или това да остане за 2025 г. 

"Ако в края на юли покрием критериите, би могло да подадем веднага доклад без да изчакваме редовния доклад през 2024 г., което означава, че ще бъдем присъединени към еврозоната до 1 януари 2025 г.", каза тя. 

Друга възможна дата, която изтъкна министърът е 1 юни 2024 г. 

По нейни думи дефицитът вече не е проблем, защото е стигнал 2,9% - напълно в критиериите от Маастрихт. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии