1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Стартъп представи гигантско кюфте от месо на мамут

Стартъп представи гигантско кюфте от месо на мамут

Vow не гарантира безопасността на месото от мамут

Кюфте, направено от лабораторно отгледано месо от мамут, беше представено в научен музей в Холандия, казва Reuters.

Vow, стартъпът, който направи кюфтето, го създава, използвайки генетична информация от отдавна изчезнал мамут. Някои дупки в генетичната последователност са запълнени с помощта на данни от най-близкия жив роднина на мамута: африканския слон.

Процесът на производство на култивирано месо обикновено започва с клетки, взети от живо животно. Тези клетки се потапят в хранителни вещества и се отглеждат в месо в лаборатория.

В този случай гените на мамута са били вмъкнати в овча клетка, каза главният научен директор на Vow Джеймс Райал при откриването.

Снимка: Reuters

Никой не е опитвал вкуса на месото на мамут, разкрива основателят на Vow Тим Ноуксмит.

„И това не означава, че не можете да го ядете, но тъй като този протеин е буквално на 4000 години, не сме го виждали от много, много дълго време“, каза Ноуксмит. „Това означава, че бихме искали да го подложим на сериозно стриктно тестване, както правим с всеки продукт, който искаме да пуснем на пазара. И за тази цел искахме да го представим на света по-бързо, а не непременно да го пуснем веднага на пазара ."

Въпреки че Vow не гарантира безопасността на месото от мамут, стартъпът избра да направи месо от изчезнало животно, за да накара хората да заговорят за тях.

Vow е една от редицата компании, които произвеждат лабораторно отгледано месо. В САЩ Администрацията по храните и лекарствата миналата седмица изчисти „култивирания пилешки клетъчен материал“, произведен от компанията GOOD Meat, като безопасен за консумация от човека. През ноември той даде одобрение за лабораторно отгледано пиле, произведено от Upside Foods. Привържениците на лабораторно отглежданото месо казват, че то може да помогне за намаляване на емисиите на метан и борбата с изменението на климата.

Култивираното месо се разработва от години. Първият в света бургер, отгледан в лаборатория, беше изяден през 2013 г. Първите пилешки хапки на клетъчна основа бяха одобрени в Сингапур през декември 2020 г.

В доклад от 2022 г. за бъдещето на безопасността на храните, Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на Обединените нации отбеляза, че има увеличение на потребителското търсене на хранителни продукти от животински произход.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии