1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Владимир Грозданов, Barin Sports: "Основното е да пазим футболистите"

Надникваме в данните и анализите, които събира системата по време на мача (ЧАСТ 2)

Само с 2 дни обучение треньорите на футболните клубове сами могат да работят с хардуера и софтуера на Barin Sports. Чрез него те могат да следят в реално време представянето и слабите страни на спортистите в определени мачове и ситуации.

И, защото все пак говорим за бизнес, питаме създателя на 40-грамовото устройство колко струва системата.

„Някои от отборите я купуват директно, други я взимат на разсрочено плащане. Но в общия случай отборите предпочитат да си я купят. Виждат продължителен позитивен ефект от нея и предпочитат да си е тяхна“, казва Владимир Грозданов, основател на Barin Sports.

Снимка: Полина Пенчева-Генова

Когато говорим с Владимир, го откриваме по време на преговори с националния отбор по футбол на България за закупуване на системата, тъй като в момента отборът я ползва под наем за сезон.

Как става анализът? 

Таблетът, чрез който се анализират данните, е създаден така, че да бъде максимално лек, за да могат треньорите спокойно да го носят в ръка 2 часа и да не им доставя дискомфорт по време на тренировъчния процес.

„С едни 300 грама в ръката треньорът има пълна визия за състоянието на всички по време на мача“, казва Грозданов.

По-голямата кутия е базовата станция, която е частният клауд на системата. Тя събира информация от всички устройства във всяка една секунда и я доставя обработена за визуализация към устройства като таблети, лаптопи и телефони. Съответно, ако има повече анализатори в отбора, някои от треньорите на терен могат да анализират директно от лаптопите си, а другите да разглеждат аналитиката по-детайлно на лаптопи, седнали отстрани.

Софтуерите на компанията варират от такъв за безконтактен травматизъм до вариант за контрол на умората. Основаните изследвания, които показват дали спортистът е изморен, се правят на база кръвни данни, като те могат да покажат дали има мускулна умора, сърдечна умора или недостиг на тестостерон и хемоглобин.

„Когато знаем какво е състоянието на един играч, можем да го контролираме на терен за да избегнем безконтактен травматизъм. Следенето на едни данни безцелно, нямат никаква полза. Трябва да има пълно разбиране и кръстосан анализ между медицина, физиология и представяне на терена. Основното е да пазим футболистите.“, казва Грозданов.

Вижте как се извършва детайлната проверка на състоянието на футболистите във ВИДЕОТО.

Вижте кои са отборите, които ползват системата в ЧАСТ 1: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии