1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Държим близо 1 млрд. лв. в шкафовете си (ВИДЕО)

Държим близо 1 млрд. лв. в шкафовете си (ВИДЕО)

Основателят на българския стартъп SWIPE Михаил Димитров ни разказва за нов аспект защо и как губим пари

Близо 5 милиона българи използват смартфони, а според проучване на компанията, с която ви запознаваме днес, 50% от тези хора пазят старо устройство в дома си. Можете ли да си представите? Това означава 1 млрд. лв., които са заровени някъде дълбоко в прашните ъгълчета на шкафовете ни.

Снимка: Михаил Димитров

Нямаше как да останем безразлични към тази тъжна и ограбваща джоба ни статистика и бързо се озоваваме пред вратата на офиса на българския стартъп SWIPE.

Снимка: iStock

Според основателят на компанията тази цифра е съвсем нормална, защото в България няма програма за обратно изкупуване на смартфони и потребителите не знаят какво да правят с устройствата, които вече не използват. Точно затова неговата компания е създадена около идеята да открие тези неизползвани устройства, да ги реновира и по законите на кръговата икономика да ги върне обратно на пазара.

Снимка: iStock

Какво правят компаниите със старите си телефони

Този проблем е изключително наболял и от ESG гледна точка на компаниите у нас. Представете си, щом един потребител има по няколко телефона в шкафа и сменя устройството си веднъж на 2 години, какво се случва със служебните телефони…  В България има 13 млн. активни смартфона, от които 50% са служебни. И тези хиляди остават заровени в прашни кашони по мазетата на фирмите или директно отиват в кофата.

„Нашият опит показва, че компании с около 50 служители, имат стотици бройки телефони, натрупани през годините. Ние оценяваме тези устройства, изкупуваме ги, реновираме ги и им даваме нов живот. ESG инициативите са изключително важни за бизнесите и това е един начин да намалят въглеродния отпечатък, който оставят“, разяснява той.

Снимка: iStock

Има няколко начина тези скрити телефони да стигнат до компанията на Михаил. Част от хората изпращат старите си телефони с куриер и в рамките на 24 часа получават сумата за своя стар телефон, а другият канал е доста по-проактивен и е свързан с откриването на онези компании, които искат да рециклират служебните устройства.

Колко телефона се изхвърлят годишно

Близо 5 млрд. телефона са били изхвърлени само миналата година в целия свят, а 80% от замърсяването на околната среда от смартфони се извършва в процеса на производството им. Ако ние успеем да удължим живота на тези устройства, допринасяме благоприятно за околната среда“, казва Михаил Димитров.

Снимка: iStock

Какви телефони продават българите

С времето и работата Михаил разбира, че част от потребителите ежедневно се опитват да му продадат телефони, които се водят в т.нар. „черни списъци“, тоест крадени, заключени, закупени на изплащане без да се продължат, с инсталирани приложения за откриване на устройствата, които не са били изтрити и др.

Тези устройства са 30% от всички, които се продават и когато потребителят купува електроника от друг краен потребител, който няма нашата експертиза да го провери, реално играе абсолютен хазарт, защото шансът устройството да е в „черните списъци“ или да е реплика е 1 към 3.

Снимка: iStock
Какви са начините за разпознаване на такива устройства, можете да видите във ВИДЕОТО!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии