1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Стартъп за милиарди долари се опитва да върне изчезналата птица додо

Корпоративни истории

Компанията добавя известната мъртва птица към програма за премахване на изчезването, която вече включва връщането на мамут

Стартираща биотехнологична компания, която обещава да възкреси мамутите, вече е първият „еднорог за съхраняване на изчезващите видове“, чиято оценка се твърди, че е над 1 млрд. долара, още преди да върне какъвто и да е било изгубен вид.

Снимка: Colossal Biosciences
Colossal Biosciences, базираният в Далас стартъп, оповести за нов кръг от инвестиции, които ще помогнат за финансирането на усилията да се върне може би най-известното изчезнало животно от всички на света – птицата додо.

Повторното създаване на мамути в Аляска или додо на о-в Мавриций звучи нереалистично, дори глупаво и предизвика скептицизъм от палеогенетиците и други експерти, които се притесняват, че ефектите от премахването на изчезването биха били непредсказуеми. Въпреки това Colossal продължи да привлича подкрепа от инвеститори, включително знаменитости, и във вторник обяви още 150 милиона долара след общо 225 милиона долара инвестиции от 2021 г. насам.

Един от основните инвеститори на компанията продуцира филма „Джурасик свят“, казва Bloomberg. 

Притокът на пари идва, когато финансовият свят прояви нов интерес към кризата с биоразнообразието. Конференцията на ООН за биоразнообразието през декември 2022 г. привлече представители от Уолстрийт, а световните банки се занимават с опити да защитят уязвимите екосистеми в замяна на предоговаряне на държавния дълг в развиващите се нации.

Как възстановяването на отдавна мъртви видове би се изплатило на инвеститорите е сериозен въпрос. Компанията предполага, че други обещаващи области за развитие могат да включват редактиране на гени и изкуствени утроби.

Додото е третото изчезнало животно в списъка със задачи за премахване на изчезването на Colossal. През март стартъпът заяви, че ще върне вълнестия мамут, а през август добави обещание да възкреси тасманийския тигър или тилацина, който беше обявен за изчезнал през 30-те години на миналия век. Компанията казва, че е на път да произведе малки мамути до 2028 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии