1 USD
1.84844 BGN
Петрол
71.49 $/барел
Bitcoin
$99,419.8

Итай Дяков: Историята на един филммейкър, който избра да прави крафт бира в България (ВИДЕО)

В България има само 17 крафт пивоварни, но съвсем спокойно могат да работят и 150, без да си пречат (ЧАСТ 1)

 

Още през 1516 г. Германия въвежда закон за бирата, известен още като „Райнхайтсгебот“. Съгласно този закон, за производството на бира могат да се използват само три съставки: вода, ечемичен малц хмел. Тази „чиста“ напитка днес е позната като крафт бира и е доста популярна у нас, а много пивовари ежедневно работят върху подобряването на културата по познаването на напитката. Точно поради тази причина ще ви заведем в крафт пивоварната на Итай Дяков – ID Brew, където ще се опитаме да разберем малко от найните на занаята.  

Снимка: Евгений Милов

Слизаме по стълбите на пивоварната на един от най-младите герои в нашата рубрика. Температурите са доста ниски, заради необходимостта съставките и бирата да се запазят максимално дълго, а Итай ни споделя, че все още дори на него му е трудно да свикне с това.

Да се влюбиш в бира

Едва на 14 години, Итай заминава за Берлин с родителите и именно там, в сърцето на Германия, се влюбва в хмеловата напитка и процеса по нейното производство.

Надникваме в пивоварната ID BREW

„На 16-годишна възраст в Германия имаш право да пиеш бира или вино. Точно тогава човек става самостоятелен и започва да излиза. Почти всяка седмица в петък, събота и неделя излизахме и пиехме бира и почти винаги беше нова бира. В онзи момент в Германия работеха 4000 пивоварни“, казва Итай.

Снимка: Евгений Милов

Бирата и културата да я познаваш в детайли, според него, идва и с приятелството и спомените и може би точно затова тя остава важна част от живота му. Както често става в живота с нещата, които обичаме, бирата към онзи момент остава за няколко години на втори план, а Итай заминава за САЩ да следва мечтата си и да учи операторство и продуциране.  

Снимка: Евгений Милов

Той бързо осъзнава, че процесите, които се случват във филмовата индустрия, донякъде „задушават“ изкуството в нея и интуитивно започва да търси вдъхновението другаде.

„Крафт бирата, тя е крафт (занаят) – все още е изкуство. Да, по-различно изкуство, но все пак е нещо, което човек създава с уменията и желанията си“, казва той пред камерата на bTV Бизнес Новините.

В началото на 2020 г. той окончателно решава, че ще се върне в България, защото открива, че производството на бира у нас съществува едва от 140 години, а виното… още от траките. По негови думи в България в момента има само 17 крафт пивоварни, но съвсем спокойно могат да бъдат създадени и 150, без да си пречат.

Снимка: Евгений Милов

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст