1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Благой Кузмански: Отделям внимание на малките производители, които прекарват време на лозето

Благой Кузмански: Отделям внимание на малките производители, които прекарват време на лозето

"В България има доста производители, които мисля, че вече наброяват 350-400 изби, така че в страната има доста вино“, казва той

От 5-ти до 7-ми декември в "Топлоцентрала" ще се проведе първото Biorest Cup събитие, посветено на развитието на гастрономната и бар култура в България. Тайни от „кухнята“ и 5 звездни мастър класове за бармани и готвачи, ще водят специалните гости от журито Шеф Пако Перез носител на 5 Мишлен звезди, рок звездата на световната кулинарна сцена Диего Гереро с 4 Мишлен звезди, Марк Алварез собственик на най-добрия бар в света за 2023 година, Макс Ла Рока, както и други професионалисти от сектора.

Снимка: Евгений Милов

Седмица преди големия ден ще ви запознаем с българската следа сред журито на състезанието. Тази вълнуваща история с усещане за вино започва на „Оборище“ 52, където ни очаква Благой Кузмански - сомелиер с дългогодишен опит в САЩ, Великобритания, България и Швейцария. Емблематично място в професионалното му развитие е 67 Pall Mall, Лондон – частен клуб с една от най-богатите винени селекции в света. В момента заедно с Никола Димитров и Севда Димитрова стои зад вино магазин и бар Cellar 52, подбира вината от цял свят, които компанията внася и представя в България.

Снимка: Евгений Милов

„Пътувайки по света и най-вече в Европа, имах голяма мечта да пресъздам това, което виждах в света на виното и в България. Така се появи и Cellar 52. Името идва от cellar (анг. изба) и 52 от адреса „Оборище 52“, ни разказва Благой Кузмански.

Снимка: Евгений Милов

По негови думи бизнесът с вино в България е доста голям, на първо място защото вносът е огромен и у нас все повече се появяват доста интересни неща през последните 15-20 години.

Снимка: Евгений Милов
„В България има доста производители, които мисля, че вече наброяват 350-400 изби, така че в страната има доста вино“, казва той. „Добро вино може да бъде направено навсякъде, но моят фокус е върху Бургундия, Шампан, Елзас и Пиемонт“.

Снимка: Евгений Милов

Той отделя по-особено внимание на малките производители, които прекарват време и на лозето, но и правят собствено вино.

Снимка: Евгений Милов

„Имаме производители, с които работим директно и внасяме техни неща. Посещавам ги всяка година. Знам как мислят. Те прекарват цялото си време на лозето. Постоянно експериментират, така че да се справят с промените. Дали една реколтата има значение за виното? Абсолютно. Всяка следващата реколта е различна и това е нормално. Бих се притеснил, ако едно вино изглежда по един и същи начин в три различни реколти, например, в 2019 г./20/21 г., които са напълно различни“, добавя той.

Благой Кузмански определя виното като портал, който му позволява да пътува и да опознава нови светове. Светове, в които се среща със семейства с огромни традиции и страст в производството, които предават и обогатяват познанията си с всяко следващо поколение.

По време на състезанието в категорията за бармани Благой ще оценява участниците в уменията им да приготвят коктейли с основна съставка шери.

„Аз съм световен посланик на шери. За мен е изключително интересно да видя как барманите в България биха интерпретирали тази напитка в коктейл“, казва той. „Шери е нещо изключително неразбрано и подценено, но като цяло тенденцията за подобни подсилени вина, намалява в световен мащаб. Същевременно шери носи една огромна история. Аз пътувам всяка година до Андалусия, за да поддържам познанията си“, казва той.

„Прави ми впечатление, че колкото и мастър класове и дегустации да правя в България, е много трудно да пресъздам това, което се случва там. Наскоро имаше една група, на която съдействах да посетят няколко изби в Андалусия и когато посетиха избите и усетиха магията на мястото, ми казаха: „Шери е: „Уау“, ни разказва той.

Снимка: Евгений Милов

„Много често хора ми казват: „Моето е домашно вино, ти вероятно такива неща не пиеш“. Напротив, пробвал съм невероятни домашни вина. В крайна сметка виното е едно грозде, което е смачкано, ферментирало и е създадено да бъде социален елемент на масата и много често хората го правят толкова сложно и снобарско, което не е готино. Виното е да седнем, да изпием по една чаша на масата и да създава разговори и глъч“, казва още той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии