1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Новият тренд: Защо еспресото ни държи будни 2 часа, а филтър кафето цели 5 часа (ВИДЕО)

Новият тренд: Защо еспресото ни държи будни 2 часа, а филтър кафето цели 5 часа (ВИДЕО)

С помощта на баристата и основател на Urban Embassy Никола влизаме в света на новите тенденции в приготвянето на кафе

 

Макар че цели 65% от българите пият по две кафета на ден, то трябва да бъдете сигурни, че много от нас изобщо не разпознават вида кафе, което консумират, вкусовите му качества или как е приготвено. Да, много от нас пият този вид напитки, защото имат нужда да се събудят, да получат прилив на енергия или просто за компания с приятели. Други, като нашия екип, сме малко по-авантюристично настроени и заедно с няколко преносими чаши за кафе се отправяме на само няколко метра от редакцията, за да опитаме кафе, направено с помощта на сифон, или както аз го наричам „лампата на Аладин“.

Снимка: Евгений Милов

Ако някога сте с интересували истински от кафе културата, то сигурно сте забелязвали, че на малко по-специалните места се предлага кафе, което не е приготвено с машина.

Нашият домакин Никола Филев от Urban Embassy старателно измерва точните дози за една ароматна чаша, а ако до сега не сте опитвали този вид напитка, трябва да бъдете подготвени, че вкусът е доста по-различен, а, както казва Никола, ефектът на бодрост е около 4-5 часа, а не 2 часа, както е при еспресото от вендинг машината пред блока.

Снимка: Евгений Милов

„Кафето, направено със сифон е изключително интересно. Кафето става ароматно и свежо и когато изстива изключително много променя своя вкус. Всяка следващата минута има различно усещане“, казва той.

Снимка: Евгений Милов

По негови думи този вариант на приготвяне доста променя вкуса и начина, по който се усвоява кофеина в организма.

„Ако при еспресото той се приема много бързо и след 2 часа изпитваш отпадналост, то след филтър кафето, ефектът е много по-дълъг“, добавя той. „Както с виното трябва време за свикване. При него няма този вискозитет, който го има при еспресото, по-скоро наподобява чай.“

Самият той си признава, че пие доста кафе, но все пак внимава с количеството и часа, в който го приема. Като бариста не е фен на кафето със захар, защото „то приема вкуса на захарта и се променя“.

Не пропускайте ВИДЕОТО и нашият тест на кафето, в който споделяме усещането си от вкусовете и ароматите!

Вижте и как Никола приготвя своите домашни ядкови млека и кое е специалното на неговия малък бизнес: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии