1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Как се пече най-доброто кафе: Влизаме зад бара на Йордан Дъбов (ВИДЕО)

Как се пече най-доброто кафе: Влизаме зад бара на Йордан Дъбов (ВИДЕО)

Оценките, които се използват, са от 0 до 100, като онези кафета, които са стигнали до дегустацията са минали прага от 84 точки

Знаете ли, че според последните статистики много любители на кафето изпиват първата си чаша точно в 9:01 сутринта. У нас в България цели 85% от българите казват, че пият кафе, а 65% от тях дори си позволяват по 2 чаши на ден.

Рядко се замисляме за пътя, по който минава кафето преди да стигне до чашата ни сутрин. Особено, когато става дума за наистина доброто кафе и всички етапи, които преминава.

Снимка: Евгений Милов

Днес заставаме зад бара заедно с Йордан Дъбов, който ще ни покаже как се изпича онова Specialty Coffee, което е толкова добро, че да бъде достойно за състезание.

Снимка: Евгений Милов

Използваме една от лабораторните пекарни, които служат кафето да се изпече по такъв начин, че да бъде подходящо за тест. Ако си мислите, че технологиите все още не са навлезли и тук, дълбоко се заблуждавате.

„Дясната ръка“ в изпичането на Дъбов днес – Мария, използва специален софтуер, с който следи да няма големи амплитуди и сривове и по този начин да бъде сигурно, че кафето ще бъде подходящо изпечено за дегустация.

„Конкретно кафето, което печем, е от Бразилия и това е вътрешно състезание за което ние втора поредна година сме поканени за дегустатори“, казва Йордан Дъбов пред камерата на bTV Бизнес Новините.

Снимка: Евгений Милов

Кафетата, които участват са 15 и са произведени от фермери, които са част от Sancoffe.

„Това е вътрешно състезание, в което купувачите по света ще наддават онлайн за всяка от микропартидите и ние сме много щастливи, че можем да извършим тази работа“, казва той.

Йордан Дъбов ни обяснява, че когато получат пакетите за тест, никога не знаят кое кафе на кой фермер е, кой е сортът, какъв процес е минало.

„Не знаем и не трябва да знаем“, добавя той.

Оценките, които се използват, са от 0 до 100, като онези кафета, които са стигнали до дегустацията са минали прага от 84 точки.

„Не би трябвало на масата за дегустация никое от тези кафета да бъде под 84 точки. Ние сме само финалната дегустация, а вътрешните кръгове са минали в самия кооператив. Тези фермери са изпратили няколко партиди и само няколко са били толкова добри, че да стигнат оценка от 84 точки и ние опитваме само тези кафета. Ние не търсим някакви перли измежду многото кафета. Опитваме и оценяваме“, добавя той.

Снимка: Евгений Милов

След като бъде изпечено, кафето трябва да бъде охладено и след това се оставя „да почине“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии