1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Историята на бързата храна: Кой измисли бургерите? (ВИДЕО)

Историята на бързата храна: Кой измисли бургерите? (ВИДЕО)

Талисманът на McDonald’s се разпознава от 96% от американските ученици, което го прави почти толкова разпознаваем, колкото Дядо Коледа

 

Бърза храна или „фаст фууд“ е наименование за храна, която се приготвя и предоставя на клиентите бързо. Обикновено се прави с предварително загряти или предварително сварени съставки, приготвя се на едро и се продава в опаковки за вкъщи. Терминът „бързо хранене“ се появява за първи път в речника на Мириам-Уебстър (Merriam-Webster) през 1951 г., но корените ѝ са много по-стари.

Факти за бързото хранене

Знаете ли кой направи най-големия хамбургер в света? Знаете ли кога е последната стачка на работещите в бързо хранене? Знаете ли колко ресторанта има McDonald’s? Знаете ли, че талисманът на McDonald’s, Роналд Макдоналд, се разпознава от 96% от американските ученици, което го прави почти толкова разпознаваем, колкото Дядо Коледа в САЩ?

Кратка история на бързото хранене

Бързото хранене е необходимост, която хората си набавят откакто съществуват цивилизациите. Още от древни времена уличните търговци продават готова храна за тези с по-малко пари. Днес имаме ресторанти, които правят същото.

 

Първото място, където се продават готови храни, е Древен Рим. Градското население, живеещо в многоетажни жилищни блокове, наречени “инсула“, не разполагат с кухни и е трябвало да купуват храната си от търговци. Те купуват хляб, напоен с вино и яхнии с варени зеленчуци в така наречените „попини“, които са древни римски барове за вино.

Текст от династията „Хан“ от II век разказва за щандове за юфка, които остават отворени цяла нощ. По-големите градове през Средновековието са имали улични търговци, които са продавали пайове, сладкиши, гофрети, вафли, палачинки и варени меса. Всички тези хора и места продават храната си на онези, които не могат да я приготвят, като бедни хора и пътници. Местата близо до брега, занимаващи се с риболов, развиват бързо хранене, което включва миди или морски дарове.

Снимка: iStock

Любимата риба и пържени картофи на британците се появяват през XIX век с развитието на риболова с траулер, а първият магазин за риба и пържени картофи отваря врати през 1860 г. на пазара „Томифилд“ в Олдъм.

Макс Сиелаф в Берлин изобретява "автоматите" - ресторанти с вендинг машини, през 1896 г. През 1902 г. Джоузеф Хорн и Джеймс Хардарт откриват автомат в Ню Йорк, отбелязвайки началото на бързото хранене в САЩ.

Първата верига за хамбургери в Щатите е White Castle, открита през 1921 г. Били Инграм и Уолтър Андерсън я отварят и откриват първия ресторант за бързо хранене White Castle в Уичита през 1916 г. Те имат малко меню с евтини хамбургери и ги продават в големи количества.

Първите франчайзи също се появяват през 1921 г. (A&W Root Beer пускат като франчайз своя сироп), а първият франчайз на ресторант се появява през 30-те години на миналия век, създаден от Хауърд Джонсън.

Когато автомобилите стават по-популярни, в САЩ се появяват ресторанти за автомобили. През 40-те години на миналия век стават популярни заведенията за автомобили, в които сервитьорите работят на ролкови кънки.

Братята Макдоналдс отварят първия McDonald’s през 1948 г. (Те са имали ресторант и преди, но не е бил от типа "бързо хранене").

Скоро след тях други започват да откриват своите вериги за бързо хранене: Burger King и Taco Bell отварят  през 50-те години на миналия век, докато Wendy's стартира през 1969 г. Carl's Jr., KFC и Jack in the Box съществуват преди това под други форми, точно като McDonald's, но след като бързото хранене започва да става популярно, те се преориентират.

Бързото хранене е много повече от хамбургери са само един вид бързо хранене. Китайската храна също е популярна, заедно с риба и чипс (Fish and chips), сандвичи, суши, пържено пиле, пържени картофи, лучени кръгчета, пилешки хапки, тако, пица, хот-дог и сладолед. За да зареждат всички ресторанти с еднакво качество и стандарти, операциите за бързо хранене включват преработени съставки, които се развалят трудно и се приготвят в централно снабдително съоръжение. Готовите продукти пътуват за целия свят до ресторантите, където се приготвя.

Индустрията за бързо хранене все още се разраства, въпреки че има индикации, че губи пазарния си дял. McDonald's например присъства в 126 страни на шест континента и има около 31 000 ресторанта по целия свят.

Някои критикуват индустрията за бързо хранене и нейното влияние върху човечеството. Те твърдят, че храната не е здравословна, ако се консумира често, че брандовете са жестоки към животните, експлоатират работниците и унижават местните култури, защото изместват вкуса на хората от традиционните кухни. Навиците за бързо хранене са свързани с увеличаването на наднорменото тегло и затлъстяването.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии