Уорън Бъфет дава ценен съвет за успешен живот без съжаления

Уорън Бъфет дава ценен съвет за успешен живот без съжаления

Последователите на Бъфет не търсят само финансова мъдрост от него

 

Хората не наричат ​​Уорън Бъфет Оракула от Омаха за нищо. Всяка година хиляди инвеститори се стичат в Небраска, за да го чуят да говори на годишната среща на неговата компания Berkshire Hathaway, а милиони други по света гледат, слушат и четат неговите бележки.

Не е чудно, че всеки, който иска да спечели пари, се интересува от съветите на Бъфет. Когато сте натрупали приблизителна нетна стойност от 120 милиарда долара, трябва да правите нещо правилно.

Но последователите на Бъфет не търсят само финансова мъдрост, пише CNBC. Всеки път, когато Бъфет задава въпроси, почти винаги го питат по-общо за тайните на добрия живот. Много от отговорите му напоследък – вдъхновени от скорошната смърт на дългогодишния му приятел и бизнес партньор Чарли Мънгър и може би от собствената му напреднала възраст – се въртят около темата за смъртността.

Бъфет приписва голяма част от успеха си на избягването на големи грешки. Неговият най-добър съвет за това, предложен на събранието на акционерите през 2023 г.: „Напишете своя некролог и се опитайте да разберете как да живеете според него.“

Ето как той казва да го направите.

Представете си некролога си и работете назад

Бъфет повдигна концепцията за некролога отново на срещата през 2024 г. в отговор на акционер, който попита: „Какъв съвет бихте искали да споделите днес, който смятате, че всички трябва да чуят?“

Неговата концепция за започване на живота отзад напред, означава да направите избор на правилните „образователни пътища“ и „социални пътища“, за да ви отведат там, където искате да отидете.

Бъфет добави, че животът в съвременна Америка дава на всеки най-добрия шанс в световната история да постигне нещата, за които мечтае.

„Влизате в най-добрия свят, който някога е съществувал. И искате да намерите хората, с които да го споделите, и дейностите, в които да участвате, които ви подхождат“, каза той. „И ако имате късмет като Чарли и мен, ще намерите неща, които ви интересуват още докато сте млади. Но ако не ги намерите веднага, продължавате да търсите. Това може да изисква някои проби и грешки", призна Бъфет.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст