Разговор за пари: Проучване показва мъжете или жените са по-уверени да говорят за заплатата си

Разговор за пари: Проучване показва мъжете или жените са по-уверени да говорят за заплатата си

Данните разкриват, че в семействата, в които има брак или партньорство, мъжете са по-склонни да поемат отговорността за вземането на финансови решения

 

Данни от проучване на Fortune показват, че мъжете и жените имат различни нива на комфорт при разговори за пари и финанси по време на кариерата си. Всъщност мъжете, които започват работа, се чувстват по-комфортно, когато говорят за финансовото си състояние (66%), дори в сравнение с жените, които работят на по-високо ниво (57%).

Мъжете на всяко ниво съобщават, че се чувстват по-комфортно да обсъждат финансовото си положение (66% на начално ниво, 67% на средно ниво и 70% на висше ниво), отколкото жените (54% на начално ниво, 55% на средно ниво и 57% на висше ниво). Същите разлики между мъжете (57% на начално ниво, 61% на средно ниво и 67% на висше ниво) и жените (50% на начално ниво, 52% на средно ниво и 46% на висше ниво) се отнасят до обсъждането на дълговете. 

Проучването установи също така, че мъжете са преобладаващо по-щастливи и по-уверени в своите финансови възможности, въпреки че финансовото здраве е еднакво важно и за двата пола. Почти половината от жените казват, че не се чувстват уверени в управлението на финансите си (49%), докато само 35% от мъжете са съгласни с това. И докато 58% от жените не са доволни от финансовото си положение, само 42% от мъжете са недоволни от него. 

Нещо повече, третирането на парите като тема табу има цикличен характер. Чувствате се неудобно да споменавате заплатата си или дълговете си, затова не говорите за това, което означава, че не чувате какво казват или препоръчват другите хора, а това води до пропуснати възможности, които биха могли да ви донесат повече пари и да повишат самочувствието ви. Така че, докато другите хора увеличават парите си, изплащат дългове или разговарят с финансови консултанти и специалисти по планиране, те вероятно също изграждат своята финансова увереност. 

И тъй като според статистиката мъжете се чувстват по-комфортно, когато говорят за пари, този цикъл засяга непропорционално много жените - ограничавайки техния финансов растеж, възможности за инвестиции и потенциал за печалба. 

Проучването също така разкри, че в семействата, в които има брак или партньорство, мъжете са по-склонни да поемат отговорността за вземането на финансови решения, докато жените са по-склонни да казват, че споделят отговорността със своите партньори.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст