1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Ричард Брансън: "Парите не измерват успеха - само едно нещо има значение"

Свят

Ето какво е то според него

 

Ричард Брансън не иска да бъде определян от парите си. По-конкретно, той смята за „доста обидно“, когато го представят като „милиардера Ричард Брансън“, а не като съоснователя на Virgin Group, казва той пред CNBC. Причината: Никой не трябва да гледа на нетното си състояние като на крайна мярка за успех и е „много тъжно“, когато печеленето на пари е единственият фокус в живота на човек, казва той.

„Може би в Америка „милиардер“ е признак за успех, но това ме притеснява“, казва Брансън. „Мисля, че репутацията ти е това, което създаваш.“

В случая на Брансън репутацията му често се определя от Virgin Group - холдингова компания за рисков капитал, която притежава предприятия в най-различни отрасли - от авиокомпании и телекомуникации до космически полети. 

Според Forbes компанията до голяма степен е причина за нетното му състояние, оценявано на 2,5 млрд. долара, но той се възмущава от идеята, че я е създал, за да печели пари. 

„Вашата репутация е това дали екипът ви от хора, които работят с вас, се гордее с това, което е създал“, казва Брансън. „Плащането на сметките в края на годината е важно, но това, което правят предприемачите по целия свят днес - и единствената причина, поради която успяват - е, че променят живота на другите хора. И това е всичко, което наистина има значение.“

Всеки път, когато Брансън стартира ново начинание - визирайки Virgin Atlantic през 1984 г. и Virgin Mobile през 1999 г. - той си задава два въпроса, казва той:

  • Ако го създам, може ли да бъде по-добро от това, което правят всички останали?
  • Може ли то да направи истинска промяна в света?

Финансовият успех често е последван от него, но Брансън е категоричен, че парите никога не са били основната му мотивационна сила. 

Първото му успешно бизнес начинание, списание за младежка култура, наречено „Student“, е имало за цел да предизвика „застоялите“ традиционни издания, отбелязва Брансън. То се занимава с културни въпроси като популярната музика и кампаниите срещу войната във Виетнам. 

„Исках то да оцелее. И да, исках да има достатъчно реклама, за да плащам на печатниците и производителите на хартия", казва той. „Но парите със сигурност не бяха мотивът за ръководене на списание.“

Най-добрите съвети на Брансън за постигане на успех

Съветите на Брансън: Търсете възможности, които ви се струват интересни и вълнуващи. Това е рецепта за по-голямо щастие и е по-вероятно да постигнете успех, отколкото ако мислите само за крайния резултат, казва той. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии