1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

На прага на еврозоната: кредит в лева или евро?

Финанси

Левовите заеми ще поскъпнат с покачване на лихвите по депозитите, решенията на ЕЦБ се отразяват по-бързо върху заемите в евро

Когато говорим за кредити, особено такива с ангажимент от по 20-30 години, въпросите са много. А във времена на рекордна инфлация, икономическа несигурност и растящи лихви – още повече. Заявката на централните банкери в еврозоната и САЩ са, че лихвите ще продължат да растат, като целта е да укротят инфлацията до здравословните нива от около 2%. Но докато мерките дадат резултат,  поскъпването на живота продължава да бележи рекорди в цяла Европа.

Същевременно България се надява да покрие критериите за членство в еврозоната  и от 1 януари 2024 година и евро да замени българския лев.

По правило кредитът трябва да е във валутата, в която получаваме заплатата си. „Ако човек си получава дохода си в левове, по-добре е да кандидатства за кредит в българската валута“, коментира за  businessnovinite.bg финансовият анализатор Иван Стойков от „Моите пари“ . Дори България да приеме еврото през  2024г., заемите автоматично ще се превалутират в евро, доходите също. Така правилото заемът да е във валутата, в която получаваме заплата си остава в сила.

Снимка: iStock

Стойков коментира още, че въпреки покачването на лихвите от ЕЦБ, отражението върху левовите кредити все още не е осезаемо. „В банковата система в момента са акумулирани над 100 милиарда лева привлечен капитал под формата на депозити, разплащателни сметки и други. Лихвите по тях все още са много ниски и затова няма предпоставки за коригиране на лихвите по левовите заеми, обясни Стойков. Поскъпване на кредитите в лева, можем да очакваме, когато започне по-рязко покачване и на лихвите по депозитите.

А при покачване на лихвите е логично да има и известно охлаждане на имотния пазар. Финансовият анализатор допълни, че предстои да видим дали у нас има имотен балон и дали той ще се спука. Но дори това да се случи, цените на жилищата у нас може да паднат с 5-10%, но не и с нивата след финансовата криза от 2008-2009 година, коментира Стойков. Тогава имаше имоти, чийто цени паднаха с 20 -30%, дори 50%, но предпоставките за кризата сега много различни от тези през 2008 година и ефектът няма да е толкова стряскащ, каза още финансовият анализатор.

Снимка: iStock

А очакванията са, че  при охлаждане на пазара на имоти, по-скоро би имало задържане на цените за известно време, а след това в зависимост от икономическата обстановка ще се види в каква посока ще поеме пазара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии