1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Димитър Радев: Ако сега пропуснем момента, ще чакаме още 10г., за да се отвори отново вратата на еврозоната

Финанси

Управителят на БНБ отрече тезата, че България ще загуби паричния си суверенитет с приема на еврото

С влизането в еврозоната България ще премине от режим на липса на паричен суверенитет към режим на споделен такъв. Тогава страната ни ще може да упражнява гласа си в управителния съвет на ЕЦБ, подчерта управителят на БНБ Димитър Радев.

Много трудно може да се каже, че подобна малка отворена икономика като България може да има паричен суверенитет, коментира още Радев и допълни, че ако България влезе в еврозоната, тя ще бъде редом с големите икономики като Германия, Франция и всички 20 държави приели еврото (Хърватска ще приеме единната валута от 1 януари 2023г.)

Снимка: iStock

„В момента вместо с длето и чук, ние разполагаме само с чук и се опитваме да постигаме резултати, смея да кажа добри. С приемането на еврото ние ще разполагаме вече и с длето“, образно се изрази Радев.

 В изложението си пред депутатите Радев неколкократно призова депутатите за политическа воля и подкрепа и посочи, че има забавяне в сроковете и буксуване от 2021 година насам, което е резултат от политическите решения.

Снимка: iStock

Той посочи за пример Хърватия, която се е мобилизирала и демонстрирала силен политически ангажимент и в резултат Загреб ще въведе еврото от 1 януари догодина.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии