1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Правителството и БНБ с мандат да ускорят преговорите за влизане в еврозоната

Финанси

Членството задължително трябва да е по фиксирания курс от 1.95583 за 1 евро

Парламентът даде мандат на БНБ да ускори консултациите и преговорите с европейските институции за приемане на еврото от 1 януари 2024г. Според решението правителството, в координация с БНБ и останалите отговорни институции, ще работят заедно, за да ускорят процеса на техническа подготовка за приемане на еврото съгласно Националния план за въвеждане на еврото.

Снимка: iStock

Преговорите ще се водят със задължителното условие България да приеме единната валута при запазване на официалния валутен курс на лева към еврото, равен на централния курс от  1,95583 лева за 1 евро.

Решението дойде след като депутатите изслушаха управителя на БНБ Димитър Радев за готовността на страната ни за влизане в еврозоната. От думите му стана ясно, че заради липсата на редовен кабинет България изостава по пътя към единната валута. Той нееднократно призова за политическа подкрепа и мандат на БНБ за ускоряване на преговорите с европейските институции. От думите на Радев стана ясно, че въпреки забавянето, България все още има шанс да изпълни стратегическата цел за влизане в еврозоната от 1 януари 2024г.

Ако България пропусне този прозорец, ще трябва да чакаме още поне 10 години, за да се отвори отново възможност страната ни да влезе в еврозоната, заяви Радев. Той отново обясни, че ако страната ни не приеме еврото, рискуваме да останем задълго в периферията на Европа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии