1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Колко точно пари ни правят щастливи? Ето какво казват носителите на Нобелова награда

Финанси

Вашето щастие и тъга също са свързани със заплатите на другите хора

Могат ли парите да купят щастие? Не е нужно. Няколко проучвания са изследвали връзката между заплатата и удовлетворението и се оказва, че сумата, необходима, за да накара човек да се чувства щастлив и доволен, е далеч под тази, която притежават Илон Мъск или Джеф Безос. Изследването е проведено от Нобеловия лауреат Ангъс Дийтън.

Дийтън и колегата му икономист Даниел Канеман стигнаха до заключението, че можете да достигнете върхово щастие с годишен доход от 75 000 долара. Повече от това няма да ви направи по-щастливи. Дийтън и Канеман вярват, че става трудно да увеличите способността да правите нещата, които ви правят щастливи, когато печелите повече от тази сума, съобщава MSN.

Снимка: iStock

Когато стигнете до точката, в която всички основни нужди са покрити, няма много неща, които ще ви направят по-щастливи. Вашето свободно време, здраве или взаимоотношения спират да се подобряват със същата скорост като доходите ви.

75 000 долара годишно обаче са реалност само в богатите страни. Този вид заплата е почти невъзможна в развиваща се страна. Освен това Дийтън прави изчисленията си още през 2010 г. В скорошно проучване, цитирано от Business Insider, Матю Килингсуърт повишава сумата до 85 000 долара.

Икономистът Сет Стивънс-Дейвидовиц твърди, че д-р. Килингсуърт също отхвърли идеята на Дийтън. Той открива, че е възможно да се увеличи щастието след 75 000 долара. Въпреки това, „трябва да продължите да удвоявате доходите си, за да получите същото увеличение на щастието“, пише Стивънс-Дейвидовиц в New York Times.

Снимка: iStock

Стивънс-Дейвидовиц също предположи, че повишаването на щастието може да се върне, след като достигнете границата от 8 милиона долара.

„Проучване на хиляди милионери, ръководено от изследователи от Harvard Business School, установи увеличаване на щастието, когато нетното богатство нарасне над 8 милиона долара“, пише той.

Но ефектът е малък: Нетна стойност от 8 милиона долара предлага увеличение на щастието, което е около половината от това в брака, добавя Стивънс-Дейдовиц.

Вашето щастие и тъга също са свързани със заплатите на другите хора. Професорът по психология Жан Туендж пише в The Conversation: „Проучване установи, че хората, които живеят в страни с по-голямо неравенство в доходите, са по-малко щастливи.“

Според доклада на ООН за най-щастливите хора в света, богатите страни с по-добро разпределение на богатството имат по-щастливи граждани. Такъв е случаят със страни като Финландия, Дания, Исландия и Швейцария.

В най-щастливите страни в скалата средната заплата е около 68 000 долара годишно. Идеята, че можете да намерите повече радост без материални притежания, е погрешна. Всички проучвания са единодушни: макар че богатството няма да ви направи по-щастливи, бедността ще ви направи още по-малко щастливи.

В крайна сметка щастието не е в парите. Докладът на ООН за световното щастие разглежда доходите на глава от населението и очакваната продължителност на живота като важни фактори. Но социалната подкрепа, свободата и щедростта могат да бъдат също толкова важни.

Финландксата тайна за постигане на щастие: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии