1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Как това дали си купуваме повече червило казва на икономистите дали сме в рецесия?

Финанси

Странно, по-странно, "ефектът на червилото"... в икономиката

Странно, по-странно, "ефектът на червилото"... Традиционалистите в икономическите науки имат много начини да измерят предпоставките за поява на рецесия. Досещате се лихвени проценти, висока инфлация! Други обаче успяват да открият странна закономерност в продажбите на обикновено червило и намаляващите доходи на жените. 

„Ефектът на червилото“

Теорията, известна като „ефектът на червилото“, се ражда по време на рецесията през 2001г., когато компанията Estee Lauder отчита ръст в продажбата на червила след атентата на 11 септември и последващата трудна икономическа година.

Подобни покупки правят и жените по време на Голямата депресия между 1929г. до 1933г., казват Washington Post.

Този феномен показва как жените, по време на трудни години за икономиката или рецесия, отделят пари освен за основни нужди и за малки глезотии, които им носят щастие и красота. Те нямат достатъчно, за да похарчат за луксозни артикули на високи цени, но въпреки това мнозина все още намират пари за покупки на дребни луксозни артикули, като висококачествено червило.

Поради тази причина компаниите, които се възползват от "ефекта на червилото", са склонни да бъдат устойчиви дори по време на икономически спадове. Продажбите на червила са скочили с 48% в първото тримесечие на 2022г.  

Снимка: iStock
Извод

Ефектът на червилото описва наблюдението, че потребителите все още ще са склонни да купуват малки луксозни артикули дори по време на икономически спад.

Потребителите с ограничени средства искат да се поглезят с нещо, което им позволява да забравят финансовите си проблеми. Продажбите на малки луксозни артикули могат да се използват като индикатор за икономическа рецесия.

Снимка: iStock
Нека бъдем сериозни

Ефектът на червилото е проява на нещо, което икономистите наричат „​​ефект на дохода“. Икономистите разбиват потребителското търсене за даден продукт като комбинация от ефектите на цената на дадена стока спрямо други стоки, известен като „ефект на заместване“, и дохода на потребителя, известен като „ефект на дохода“.

За нормалните стоки с нарастването на доходите на потребителя нараства и търсенето. Въпреки това, за някои стоки, известни като по-нисък клас, нарастващият потребителски доход всъщност отслабва търсенето и обратното. Евтината местна бира е класически пример за такава стока.

Това се получава при „ефекта на червилото“. Тъй като доходите на потребителите спадат, те ще се откажат от покупките на големи луксозни стоки, които вече не могат да си позволят, и вместо това ще харчат своя намален доход за по-малки луксозни артикули.

Ефектът на червилото е една от причините ресторантите и кино комплексите да се справят добре по време на рецесии. Потребителите с ограничени средства искат да се поглезят с нещо, което им позволява да забравят финансовите си проблеми. Те не могат да си позволят да избягат на Бермудите, но могат да се задоволят с доста евтина вечер и филм, като коригират бюджета си.

Снимка: iStock
Плюсове и минуси на „ефекта на червилото“ като индикатор

Червилото като икономически индикатор има смисъл, защото e здраво базиран на икономическата теория. Един от проблемите с индикатора червило е, че може да бъде трудно за хората да имат достъп до данните за продажбите му и подобни продукти на редовни интервали, като седмично или месечно.

Бюрото за икономически анализи на САЩ (BEA) публикува тримесечни данни, разкриващи личните потребителски разходи за „козметика/парфюми/баня/препарати и инструменти за маникюр“, докато при нас подобни данни трудно биха открити в анализите на Националния статистически институт или Стоковата борса.

Накратко, липсата на навременни данни ограничава полезността на „ефекта на червилото“ за прогнозиране на икономически спадове.

В резултат на това индикаторът за червилото помага на председателя на Estée Lauder да знае как да планира бюджета си, но това не е от практическа полза за обикновените майки и инвеститорите.

Освен това си струва да се отбележи, че ако икономическото свиване е достатъчно силно, доходите продължават да спадат и потребителите може да са склонни да избягват дори малки удоволствия. Поне теоретично продажбите на червило или кафе Starbucks не могат да бъдат предсказуеми, когато продажбите на почти всичко се свиват едновременно.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии