1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Какво държат в инвестиционните си портфейли трима велики инвеститори

Какво държат в инвестиционните си портфейли трима велики инвеститори

Ако не се чувствате достатъчно подготвени сами да направите своите инвестиционни портфейли, то можете да следвате стъпките на тези супербогаташи

Ако не можете да водите, следвате! Това е една стратегия, която може много добре да се приложи и в инвестирането. Ако не се чувствате достатъчно подготвени, или нямате достатъчно време, сами да направите своите инвестиционни портфейли, то можете да следвате стъпките на великите инвеститори на нашето време.  

Единият вариант да направите това е като им поверите средствата си, купувайки акции от техните фондове, а другият - да следите „извлеченията“ на техните портфейли, макар и с известно закъснение и да следвате техните покупки и продажби. Сега ще направим "моментна снимка" на портфейлите, на някои от най-популярните портфолио мениджъри, събрани и анализирани от експертите на MoitePari.bg.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Уорън Бъфет

Няма да подреждаме инвеститорите по някакъв критерий, но няма как да не започнем с един от най-популярните сред тях – Уорън Бъфет.

Известен като инвеститор в стойност, Бъфет е може би най-популярният застъпник на този вид инвестиране. Макар да съветва инвеститорите да насочат средствата си към широко диверсифициран портфейл, самият Бъфет е доста концентриран. По-точно – близо 75% от портфейла му, по последни данни, е концентриран само в пет компании. А портфейлът на Бъфет е доста голям – над 300 милиарда долара. Нещо повече, близо половината от портфейла на Бъфет е насочен към една единствена компания – Apple. Казано по друг начин, ако поверите средствата си под управление на „Оракулa от Омаха“, купувайки акции на неговия фонд, половината от представянето ви ще е свързано с движението в акциите на Apple. Определено това не е много голяма диверсификация. 

Другите основни позиции на Бъфет включват - Bank Of America Corp с дял от 9,02%, American Express Co с тегло от 7,22% и Coca Cola с дял от 7,14%. Определено представянето на Бъфет и неговия фонд може да са изложени на известни проблеми през новата година, заради потенциалните проблеми, пред които е изправена най-голямата му позиция – Apple. Компанията имаше феноменален успех през 2023 г., като акциите се повишиха с близо 50%.

Дейвид Айнхорн

Дейвид Айнхорн е израснал в Милуоки и е завършил Корнел. Той учи за бизнеса с хедж фондове от Гари Сиглер и Питър Колери, които управляваха фонда SC Fundamental Value Fund. Дейвид Айнхорн е един от най-успешните мениджъри на хедж фондове за дълги/къси акции през последното десетилетие.
Да погледнем към на какво залага Айнхорн?

Той също е относително концентриран в избора си, като първите пет позиции в портфейла му заемат тегло от близо 60% от средствата. И тук позиция номер едно в портфейла е със „свръхтегло“ от близо 30% - инвестирани в Green Brick Partners Inc. – голяма строителна компания. Определено този залог на Айнхорн, му се е отплатил добре, след като акциите на компанията са поскъпнали с близо 85% през последната една година. За последните пет години пък, акциите на компанията са поскъпнали със значителните 493,7%. Рекордните цени на имотите в САЩ, както и перспективите за понижение на лихвите през следващата година, са фактори, които е много вероятно да продължат да поддържат добри перспективите пред строителя на имоти и през следващата година. 
Consol Energy Inc. – втората най-голяма позиция в портфейла на Greenlight, е с процентно тегло от 14,3%. И тук фондът е най-големият институционален инвеститор в компанията, като отново делът намалява през последното тримесечие – с 16%. Ръстът на акциите на въглищната компания за последната година отново е забележителен, като възлиза на близо 79%. За последните пет години акциите на компанията са поскъпнали с цели 215%.  

Третата най-голяма позиция в портфейла на Айнхорн, с тегло от 8,7% е застрахователната компания - Brighthouse Financial Inc. Този залог обаче, все още не се е отплатил особено, през последната една година, когато акциите на компанията са се запазили почти без промяна. За последните пет години, те са поскъпнали с близо 40%.
 
Бил Акман

Мениджърът на хедж фонд, милиардерът Бил Акман, който ръководи Pershing Square Capital Management, в момента с размер от 14 млрд. долара също е много концентриран в подбора на компании. Има само осем акции в портфейла си. Фондът му е генерирал 28% годишна възвръщаемост през последните пет години. Това е повече от два пъти доходността на S&P 500 за това време. 
Две основни компании

Бил Акман е оптимистично настроен към американския пазар. Портфолиото на Pershing Square е изградено върху големи позиции в Chipotle Mexican Grill, верига мексикански ресторанти (16,5% от портфолиото) и Restaurant Brands International, която притежава Tim Hortons, Burger King, Popeyes Louisiana Kitchen и Firehouse Subs (14,7%). Тези компании съставляват над 31% от притежанията на Pershing Square. 
Следващото ниво е тясно групирано заедно

За разлика от Уорън Бъфет, който държи Apple като най-големия акционерен холдинг на Berkshire Hathaway, Акман възприема по-балансиран подход с другите си дялове. Следващите четири тикера варират между 10,6% и 14,6% от портфолиото на Pershing Square: 

Hilton Worldwide Holdings (14,6%):
Хотелиерски бизнес с няколко марки хотели и курорти по целия свят. 

Lowe's Companies (13,8%): Вторият по големина търговец на дребно за подобряване на дома в САЩ 

Howard Hughes Holdings (12,9%): диверсифициран строителен предприемач. 

Canadian Pacific Kansas City Limited (10,6%): Трансконтинентална железопътна компания, оперираща в САЩ и Канада. 
Вижте във ВИДЕОТО в какво инвестират парите си българите!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии