1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Как да пестим, за да имаме повече пари като остареем: Германското „Правило 10“

Финанси

Колко пари трябва да спестите за пенсиониране, извън онова, което получавате под формата на пенсия?

Колко пари ви трябват след пенсиониране? Няма валиден за всички отговор на този въпрос, но има едно правило, което може да ви послужи като ръководство – Правило 10. Какво стои зад него?

Това е въпрос, който вълнува много хора и е разгледан и от финансовите експерти на Fidelity Investments, цитирани от „Фактор“.

Те разработват формула, базирана на предположението, че човек спестява 15% от доходите си годишно, започвайки от 25-годишна възраст, инвестира средно повече от 50% от спестяванията си в акции през целия си живот и се пенсионира на 67-годишна възраст.

Целта е начинът на живот преди и след пенсиониране да остане същият и въпреки че моделът не е валиден за всички в Германия, идеята е интересна.

Въз основа на тези предположения експертите изчисляват, че ви трябват 10 пъти доходите ви преди пенсиониране.

Конкретен пример: Ако печелите 50 000 евро годишно точно преди пенсиониране, трябва да имате 500 000 евро спестявания. Звучи много. Експертите също смятат така.

Но те предлагат да направите следното: Спестете годишния си доход поне веднъж до 30-годишна възраст, три пъти до 40-годишна възраст, шест пъти до 50-годишна възраст и осем пъти до 60-годишна възраст.

Би било фантастично, ако всеки може да задели един или повече годишни доходи през десетилетията, но за съжаление това обикновено работи само на теория. Кризите, децата и болестите са теми, които правят невъзможно придържането към такъв план.

Несигурностите са част от процеса. Поради тази причина не трябва да се оставяте да бъдете завладени от тревоги. Най-важното нещо, което трябва да направите като млад човек, е да започнете да спестявате. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

Единственият въпрос е: колко трябва да спестите?

Ако обстоятелствата позволяват, вашият процент на спестявания трябва да бъде двуцифрен процент от вашия нетен доход, т.е. най-малко 10%. Тези 10% са разумни, но разбира се 15 или 20 процента е още по-добре. Но ако успеете да инвестирате средно 10% от дохода си разумно, определено трябва да сте в добра форма след пенсиониране.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии