1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Как Мъск, Зукърбърг и 500-те най-богати милиардери в света загубиха 1,9 трлн. долара през 2022 г.

Финанси

Война, проблеми с доставките и крах в крипто

 

Не става въпрос само за изгубените пари, макар че тази година сумата е зашеметяваща - почти 1,4 трилиона щатски долара, става дума за това, че тази сума беше буквално изтрита от сметките на 500-те най-богати хора в света. Какво ли остава за онези, които не влизат в класацииите?

Оказва се, че голяма част от болката на пазарите тази година е причинена от предполагаемата измама от някогашното крипто чудо Сам Банкман-Фрайд, но най-значителните финансови загуби в Европа бяха нанесени от опустошителната война в Украйна и последвалите санкции срещу Русия. И, разбира се, не можем да минем без лудориите на новия собственик на Twitter Илон Мъск, който притежава 138 млрд. долара по-малко, отколкото на 1 януари 2022 г..

В комбинация с фона на широко разпространена инфлация и агресивни увеличения на лихвените проценти, годината отчете драматичен спад за група милиардери, чиито богатства набъбнаха до невъобразими висоти в ерата на COVID-19. В повечето случаи колкото по-голям е ръстът, толкова по-драматичен е спадът: Мъск, основателят на Amazon Джеф Безос, основателят на Binance Чангпенг Жао и главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг са изтрили около 392 млрд. долара от общото си нетно състояние.

Снимка: EPA

Единственият, за когото това не е лоша новина е индийският магнат Гутам Адани, който изпревари съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и инвестиционния гуру Уорън Бъфет.

Снимка: Getty Images
Ето преглед месец по месец всичко в бизнеса, което направи годината бурна за милиардерите:

Януари: Предупредителни изстрели

Илон Мъск, най-богатият човек в света по онова време, загуби 25,8 млрд. долара на 27 януари, след като Tesla предупреди за предизвикателства в доставките. Това е четвъртият най-рязък спад за един ден в историята на индекса на милиардерите на Bloomberg и още тогава предвещаваше една трудна година за Мъск, както в личен, така и във финансов план.

Февруари: Олигарси, довиждане!

Най-богатите хора в Русия загубиха 46,6 млрд. щатски долара на 24 февруари, деня, в който Русия нахлу в Украйна. В кратък срок властите в Европейския съюз, Великобритания и САЩ наложиха санкции на руските олигарси и техните компании, което направи почти невъзможно за бизнес магнатите да запазят контрола върху своите активи на Запад. Суперяхтите бяха конфискувани, пазарът на свръхлуксозни имоти в Лондон се подготви за забавяне, а руският магнат Роман Абрамович обявяви, че продава футболния клуб Челси. Най-богатите руснаци изгубиха още 47 млрд. долара през 2022 г., а войната продължава…

Март: Състоянието на Китай е смазано

Пазарите в Китай вървят от зле към по-зле, изтривайки 64,6 млрд. долара от парите на най-богатите хора в страната на 14 март. Китайските магнати загубиха още 164 млрд. долара през 2022 г. като част от усилията за ограничаване на COVID-19, нестабилния пазар на имоти, проблеми със затворени заводи и напрежение в търговията със САЩ.

Април: Мъск и Twitter

Скоро след като разкри, че притежава дял от 9,1% в Twitter, Илон Мъск предложи да купи компанията на 14 април, предлагайки 44 млрд. долара. Цената беше висока дори и за него. За да финансира сделката, той първоначално планираше да вземе заем за милиарди, като заложи повече от своите акции в Tesla, за да спечели 21 млрд. долара в брой, което анализаторите правилно прогнозираха, че ще изисква продажба на акциите на Tesla и спад в цената им. Пазарите се влошиха през следващите месеци и Мъск се опита да измисли път за бягство, което стартира продължило месеци съдебно дело с Twitter. Към момента на приключване на сделката през октомври нетната му стойност е с 39 млрд. долара по-ниско от момента, в който направи първата си оферта.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии