1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Сам ли създаде "една от най-големите финансови измами в американската история"

Все пак Банкман-Фрайд е искал светът да мисли, че има силно разделение между двете компании

 

Ако се окаже вярна, жалбата, публикувана от Комисията за търговия със стокови фючърси в САЩ срещу Сам Банкман-Фрайд, крипто милиардерът не е казвал истината от доста дълго време.

На пресконференция американският адвокат Деймиън Уилямс характеризира фалита на крипто борсата FTX и пренасочването на финанси към Alameda Research, като „една от най-големите финансови измами в американската история“.

Снимка: Reuters
„Не знам какво се случва“

Банкман-Фрайд каза, че „не е знаел какво точно се случва“ в Alameda Research и че „не е управлявал компанията“. Според жалбата това не е дори малко вярно. В нея се казва, че той лично е подписвал банковите сметки на Alameda и е бил „упълномощен търговец за сметките на Alameda при търговци на CFTC фючърсни комисионни“. Съшо така е имал и пряка власт „над всички основни търговски, инвестиционни и финансови решения на Alameda“ като е контактувал лично с директорите на компанията.

От май 2019 г. до 11 ноември 2022 г. депозитите на клиенти на FTX — включително както фиатна валута, така и криптовалути като биткойн и етериум — редовно са били държани от „и/или присвоявани“ от Alameda за собствена употреба, се твърди в жалбата. Само тесен кръг от вътрешни хора са знаели това.

Все пак Банкман-Фрайд е искал светът да мисли, че има силно разделение между двете копании, се казва в жалбата и това е бил основен мотив за оставката му като главен изпълнителен директор на Alameda.

Но почакайте! Има още! Когато FTX беше на ръба на колапса, търговците на Alameda Research са били инструктирани да продадат всичко бързо и „като цяло да направят всичко възможно, за да получат бързо милиарди долари капитал, който да изпратят на FTX“, се казва в жалбата на CFTC.

Когато ръководителите на FTX открива финансов дефицит, Банкман-Фрайд се опитва да „запълни дупката“, използвайки активите на Alameda Research, а на 8 ноември „Банкман-Фрайд нареди на търговците на Alameda да дадат приоритет на изпълнението на капиталовите изисквания на FTX и да изпратят капитал на FTX.” Alameda изпраща повече от 185 млн. долара, за да покрие недостига.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии