1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Ако в момента сте на 30 години, сте част от най-богатото поколение в историята

Ако в момента сте на 30 години, сте част от най-богатото поколение в историята

Поколението обхваща работници и служители на възраст 27 – 39 години, съставляващи около 27% от работната сила

За милениалите се говори, че са несериозни прахосници, пилеещи доходите си за скъпи кафета и онлайн уроци за всякакви ненужни активности. Въпреки това, последното проучване на агенцията за недвижими имоти Knight Frank показва, че те са на път да се превърнат в "най-богатото поколение в историята".

Снимка: Steinar Engeland/Unsplash

Милениъл или поколението Y (предпоследната буква на латинската азбука) е използвано за първи път през 1993 г. от редакцията на Чикагското списание Advertising Age. Поколението Y се среща в литературата и под други наименования, като „милениум поколение“, „поколение АЗ-АЗ“, „Echo Boomers“, „бумеранг поколение“, „поколение Питър Пан“ и др.

Съгласно установената класификация в изследването, поколение Y обхваща работници и служители на възраст 27 – 39 години, съставляващи около 27% от работната сила, показва сайта на Българската стопанска камара.

Според новото проучване, цитирано от Guardian, родените между 1981 и 1996 г. ще се радват на неочаквани печалби през следващите 20 години, благодарение на имотните активи, натрупани от поколенията преди тях.

Докато разпределението на богатството може да се измества и преразпределя между регионите на света, още по-голяма промяна се случва между богатството на поколенията. Смяната на поколенията ще доведе до прехвърляне на активи на стойност 90 трилиона долара само в САЩ, "превръщайки заможните милениали в най-богатото поколение в историята", каза Knight Frank в своя 18-и годишен доклад за богатството.

Проучването установи, че 75% от милениалите очакват богатството им да се увеличи през 2024 г. срещу 53% от поколението на бейби бумърите (родените между 1946 и 1964 г.), 56% от поколението X (1965 до 1980 г.) и 69% от по-младото поколение Z.

Снимка: iStock

Докато чакат своето наследство, много милениъли все още се разклащат от поредица от икономически сътресения, като крахът през 2008 г. беше последван от поредица финансови затруднения, причинени от пандемията от COVID-19, Брекзит и войната в Украйна.

Снимка: iStock
В резултат на нарастващите наеми те са изразходвали голяма част от доходите си за жилищни разходи и са изправени пред значителни предизвикателства да си позволят собствени домове или да натрупат пари за пенсия.

Въпреки че голяма част от онова, което се говори за 30-годишните в момента е, че не спестяват, за да придобият собственост, а предпочитат да пръскат парите си за скъпи забавления и авокадо тостове. В действителност тяхната бъдеща финансова мощ вероятно ще се формира предимно от наследство от предишни поколения, включително собственост.

Снимка: iStock

Експерти предполагат, че тенденциите за създаване на богатство сред хората от поколението Z, ще увеличат от 38% на богатството на жените със свръхвисока нетна стойност – тези с над 30 милиона долара активи, през последното десетилетие „ще продължи да се увеличава“.

Имотите, финансовите инвестиции и колите са сред най-значимите източници на богатство, установи проучването на Knight Frank.

Във ВИДЕОТО можете да видите какви са особеностите на работното място на милениалите!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии