1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Хирург разяснява защо все по-рядко вижда здрави бели дробове

ESG

Той вижда редовно деца на 14-16 години с черни налепи по белите дробове

Като гръден хирург, работещ в болница в Ню Делхи, индийски лекар оперира белите дробове на над 600 пациенти всяка година за заболявания, вариращи от туберкулоза до рак на белия дроб.

„В началото на кариерата си в края на 80-те години винаги съм виждал розови бели дробове, освен при пушачи. За съжаление, високите нива на замърсяване на въздуха, който всички дишаме, означават, че рядко виждам нормални розови бели дробове при всеки пациент в наши дни. Това, което ме шокира и плаши още повече е, че редовно виждам деца на 14-16 години, без история на активно или пасивно пушене, с черни налепи по белите дробове“, казва лекарят пред казва Световния икономически форум..

Снимка: БГНЕС

По негови думи още по-тревожна е промяната в демографията на пациентите с рак на белия дроб. В края на 80-те години повече от 90% от пациентите с рак на белия дроб са били пушачи, обикновено мъже на 50-те или 60-те години. Но едно проучване от 2018 г. установи, че 50% от пациентите с рак на белия дроб в Северна Индия сега са непушачи – и че повече от 21% от пациентите са на възраст под 50 години.

Най-тревожното преживяване в живота ми беше да съобщя новината за сцената -четири ракови заболявания на белия дроб на 28-годишно момиче от семейство на непушачи – семейство, което се подготвяше за сватба“, казва лекарят.

Снимка: Lung Care Foundation

За да покажат въздействието на дишането в замърсения град, Фондацията за грижа за белите дробове, Help Delhi Breathe, Jhatkaa и болницата Sir Ganga Ram, Ню Делхи, поставят огромен билборд с изкуствени бели дробове. Белите дробове са направени от HEPA филтри и имат изпускателен вентилатор зад тях, който да имитира акта на дишане. В първия ден, когато тази копия на белите дробове беше открита, тя беше бяла. За наш ужас и изненада, само за шест дни – дишайки същия въздух, който дишаме в Делхи – копието на белите дробове почернява.

„Ако този изкуствен бял дроб може да стане черен само за шест дни, представете си какво се случва с белите ни дробове, дишайки същия токсичен въздух повече от 25 000 пъти на ден от първото вдишване в живота ни“, казва хирургът.

Замърсеният въздух уврежда не само белите дробове, но и всеки орган в нашето тяло, включително сърцето, кръвоносните съдове, мозъка, панкреаса, бъбреците, пикочния мехур и дори репродуктивните органи.

Шокиращо, това увреждане не трябва да чака да се родим – поразява ни още в утробите на майките ни. Налични са недвусмислени доказателства, че бременните жени, изложени на високи нива на замърсяване на въздуха, имат токсични химикали в плацентата (връзката между утробата на майката и растящото бебе). Това води до вродени дефекти, ниско тегло при раждане, смърт на плода и преждевременни раждания. Тези бебета никога не достигат оптималния си потенциал и имат по-ниско мозъчно и физическо развитие.

Снимка: Facebook/bTV Новините

Според СЗО замърсяването на въздуха причинява 1,8 млн. смъртни случая, дължащи се на рак на белия дроб всяка година и е отговорно за 29% от смъртните случаи от рак на белия дроб като цяло. – и днес цяло поколение е изправено пред тази скрита „химическа война“, която може да причини трайни и сериозни щети.

Според друго проучване на Berkley Earth излагането на 22 микрограма на кубичен метър (µg/m3) замърсяване с ФПЧ 2,5 е еквивалентно на пушенето на една цигара.

„Това означава, че аз, така нареченият непушач, може също така да съм пушил 2372 цигари всяка година само чрез дишане на въздуха в Делхи, който има средногодишно ниво на ФПЧ 2,5 от 143 µg/m3“, допълва той.

Това обаче не е проблем само в Индия. През 2016 г. 91% от световното население е живяло на места, които не отговарят на стандартите на СЗО за качество на въздуха. Данните на СЗО разкриват още, че 9 от 10 души дишат въздух, съдържащ високи нива на замърсители и 7 млн. преждевременни смъртни случаи годишно са свързани със замърсяването на въздуха.

Засегнатите от замърсяването общности също са по-уязвими към инфекциозни заболявания като COVID-19. Харвардският T.H. Chan School of Public Health съобщи, че увеличение от само 1 µg/m3 на експозицията на PM 2.5 е свързано с 8% увеличение на смъртността от COVID-19. Италианското дружество по медицина на околната среда съобщи, че „бързото нарастване на нивата на заразяване, което е засегнало някои райони на Северна Италия, може да бъде свързано със замърсяването с атмосферни частици, действащо като носител и усилвател там“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5