1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

В България генерираме дървесни отпадъци с размера на 200 футболни игрища (ВИДЕО)

В България генерираме дървесни отпадъци с размера на 200 футболни игрища (ВИДЕО)

Дървесните отпадъци, които могат да се превърнат в МДФ и ПДЧ плоскости и да бъдат върнати обратно в мебелната промишленост са няколко вида

Според проучване на европейския пазар на дървесните отпадъци от 11.02.2020 г. по данни на Евростат в България годишно се генерират между 500 000 и 1 000 000 тона дървесни отпадъци от бита, индустрията и опаковки.  За да се депонира 1 тон дървесен отпадък струва 250 лв. на общината.

Неопасните дървесни отпадъци, които могат да се рециклират и да се превърнат в МДФ и ПДЧ плоскости и да бъдат върнати обратно в мебелната промишленост са няколко вида.

  • Отпадъци от мебелно производство;
  • Отпадъци от строителство;
  • Отпадъци от почистване на дървесина и храстова растителност;
  • Отпадъци от опаковки и отпадъци от домакинства.

„Ако се натоварят на камиони тези генерирани в България дървесни отпадъци ще я свържат от край до край или ще заемем 200 футболни игрища“, казва Петър Дишков, мениджър снабдяване с дървесина в „Кроношпан България“.

Според Европейската директива до 2030 г. тези отпадъци трябва да бъдат рециклирани и приведени за повторна употреба. Ако това не е възможно, те трябва да бъдат използвани за енергийно оползотворена и в краен случай за депониране.

Според Дишков основният проблем е с разделното събиране на този тип отпадъци, защото самите общини все още не разполагат с такива, а по закон трябва да имат.

Снимка: Bioenergy Europe

До 2035 г. България трябва да депонира до 10% от дървесните отпадъци. По думи на експерта в момента сме над 60%, а за сравнение германците са на под 10%.

Според Националния план за управление на отпадъците от строителството България трябва да рециклира към 2020 г. 87 хил. тона дървесни отпадъци, а отчетите към 2016 г./2017 г. са за между 170 и 180 тона отпадъци.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии