1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

"Реките на София": Пускаме филми в коритото на реките, за да привлечем вниманието върху мръсните води

"Реките на София": Пускаме филми в коритото на реките, за да привлечем вниманието върху мръсните води

Те минават през града незабелязано и стават обект на коментари само, когато ни направи впечатление, че са замърсени

Реките нямат собствен глас, и някак си е приемат за даденост. Те минават през града незабелязано и стават обект на коментари само, когато ни направи впечатление, че са замърсени и нахвърляни с боклуци. Това каза за businessnovinte.bg Мартин Янков, организатор на фестивала „Реките на София“.

Още докато учи „Градоустройство“ в Лондон Мартин решава да „осинови“ тази не много популярна кауза, специално ориентирана към опазването от замърсяване на градските реки.  

„Забелязах, че вместо реките да се превръщат в обединител, както в миналото са концентрирали около себе си цивилизацията, те се превръщат в разделителна линия“, казва той.

Снимка: Реките на София/Facebook

През 2018г. му хрумва идеята, че може да предизвика вниманието на хората, като постави свой колаж с лодки в коритото на Перловската река. Арт инсталацията предизвиква много коментари, а създателят ѝ отива направо в Столична община, а главния архитект на столицата подкрепя идеята да се обърне повече внимание на реките на София. Така през 2020г. стартира първото издание на фестивала „Реките на София“, който става толкова успешен, че се превръща в дългосрочна инициатива и продължава в Русе и Габрово, а съвсем скоро ще бъде и в Стара Загора и Велико Търново, под наслова "Реките на града"

Мартин ни разказва, че реките сами избират фестивала. Обикновено местните се свързват с тях.

Фестивалът често се провежда в самото корито или около реката с лека архитектурна намеса, като включва прожекции на филми концерти, нещо за хапване и дори цирк. Всичко това, за да привлече погледите към реката.

Замърсяването, климатичните промени и старата инфраструктура по продължението на реките са основните причини за замърсяването на водите в България и цяла Европа. По думи на Мартин и Темза е толкова мръсна, колкото българските и останалоте европейски реки, които минават през градовете.

„Проблемът е, че нашата инфраструктура е стара и е направена така че, когато завали, канализационните води се вливат директно в коритото на реката“, обяснява той.

В световен мащаб сaмo дeceт от най-мръсните реки в cвeтa нocят 90% oт вcичĸия плacтмacoв бoĸлyĸ, ĸoйтo зaмъpcявa Cвeтoвния oĸeaн, твъpди пpoyчвaнe нa Цeнтъa зa изcлeдвaния нa oĸoлнaтa cpeдa в Лaйпциг. Toвa ca нaй-гoлeмитe peĸи c нaй-мнoгoбpoйнo нaceлeниe, живeeщo ĸpaй бpeгoвeтe им. Сред тях са Яндзъ, Ганг, Меконг и др.

Мартин мечтае съвсем скоро инициативата му да се принесе и в чужбина.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии