1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

"Цвете в епруветка" вместо букет: Бизнес иновацията на младите учени Петър и Йоана (ВИДЕО)

"Цвете в епруветка" вместо букет: Бизнес иновацията на младите учени Петър и Йоана (ВИДЕО)

Тайната съставка на цветята е специално създадена хранителна среда, в която живеят поне 2 месеца без грижа

 

За тях науката е повече от работа в лаборатория. Затова и те я поднасят по красив и интересен начин. Петър Нефтелимов и Йоана Ушакова са първите биотехнолози в Източна Европа, които създават цветя в епруветки по метода на микроразмножаване на растенията. Двамата виждат възможност за стартиране на проекта и превръщането му в бизнес като студенти по биотехнологии към Софийски университет.

Снимка: "Цвете в епруветка", личен архив

 Те създават цветята в лабораторни условия, за да може всичко в епруветката да бъде стерилно и изолирано от външните вредители. Тайната съставка на техните цветя е специално създадена хранителна среда, съдържаща  необходимите вещества и минерали, с които да живеят поне 2 месеца без грижа.

 С идеята си Петър и Йоана искат да предложат един нов природосъобразен биологичен продукт, който е алтернатива на големите и бързоувяхващи букети. Историята на „Цвете в епруветка“ разказват двамата учени в поредицата ни ESG.

"Цвете в епруветка"

Петър Нефтелимов е биотехнолог с над 10-годишен опит в предприемачеството. Интервюто с него е по-различно от всички други, тъй като Петър може да говори чрез набиране на текст и специален софтуер, който го превръща в глас.

Младият учен се ражда с диагнозата детска церебрална парализа, но мечтите и духът му се оказват по-силни от заболяването. Петър дойде на интервюто, но ние предварително му изпратихме въпроси, на които получихме и отговорите от него. Във видеото те са озвучени от спортния журналист на bTV Валери Генов.

Петър обича биологията още от дете и винаги е изучвал предмета без особени усилия, въпреки че мечтата му е била да бъде детектив или криминалист.

„Прочитах урока веднъж и го запомнях. Всичко в биологията е толкова логично. А и винаги ми е било интересно как работи светът и какво ни събира“, разказва той.

Снимка: "Цвете в епруветка", личен архив

 Страстта към природните науки се предава и в семейството му – една част от близките му са лекари, останалата – предприемачи.

„Явно съм наследил по малко от всеки“, казва Петър.

Снимка: "Цвете в епруветка", личен архив

Биологията е детска страст и за Йоана, която разбира себе си и всичко около нея през науката. И за двамата е важно да изучават взаимоотношенията на най-микроскопично ниво. Неслучайно намират допирна точка и в университета. 

„Бих сравнил, например, корпорациите с тъканите, средните бизнеси с клетките, а малките бизнеси с органелите и комплексите от белтъци“, казва младият учен и предприемач.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии