1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Тя е мениджър и единствената жена, живееща на остров само с престъпници

Блясък

Тя е един от само двама постоянни жители на острова

 

Когато през 2011 г. Джулия Манка пътува до Пианоза, бивш италиански затворнически остров, тя очаква с нетърпение релаксираща слънчева почивка, преди да се върне у дома.

Но 12 години след като се настанява в крайбрежния хотел „Милена“, обслужващ се от контролирани затворници на изпитателен срок, Манка остава на острова, известен като „Алкатраз“ на Тиренско море.

Снимка: Pianosa
Хотел „Втори шанс

Днес единствената жена, живееща в призрачното село Пианоза, Манка работи както като управител на хотела, така и като ръководител на програмата за рехабилитация на острова, организация с нестопанска цел със социална мисия да помага на уязвимите хора като затворниците, които се връщат в обществото и затворническите власти в Тоскана.

„Останах една седмица в хотела и не исках да си тръгвам“, казва Манка пред CNN. „ Хотел „Втори шанс“?

Някога наричан Дяволския остров, Пианоза е разположен между Корсика и континента, сега е блажено убежище, обичано заради красивите си плажове и тучна зелена растителност.

Тя е един от само двама постоянни жители на острова, Манка живее и работи заедно с пазач в затвора, както и с 10 осъдени мъже, които работят като готвачи, градинари, сервитьори, чистачи на плажа и миячи в хотел „Милена“, единственото място за настаняване на острова.

Заобиколен от борови дървета, хотелът разполага с фрески на тавана и 11 стаи с дървени мебели и невероятна гледка към морето, както и голям вътрешен двор, където затворниците сервират напитки на гостите в ресторанта и бара.

Манка се съгласява да поеме поста, когато тогавашния управител я уведомява, че хотелът е в затруднено финансово състояние и е застрашено от затваряне. Ако това се случи, задържаните ще трябва да бъдат върнати обратно в затвора, слагайки бърз край на времето им на Пианоза.

Манка, която е израснала в Тоскана, решава да остане и да поеме поста мениджър на хотел. Тя казва, че първоначално е работила безплатно, използвайки управленските си умения, за да помогне за осигуряването на бъдещето на хотела.

Само за няколко години тя успява значително да промени нещата и хотел Милена се превръща в популярно място за сватби и рождени дни, като гостите, отчасти привлечени от нетрадиционния персонал на хотела, се стичат тук.

Затворът в Пианоза

Разположен близо до „Горгона“, друг италиански остров-затвор, Пианоза е създаден през 1700 г., за да държи престъпници, бандити и революционери.

Островът служи като база за затвор с максимална сигурност до 1998 г., когато затворът е закрит. Неговите малко жители напускат и Пианоза е изоставена в продължение на много години.

Посетителите не бяха разрешени на острова до сравнително наскоро, а тези, които го посещават, могат да дойдат само като част от организирана обиколка с лодка, която трябва да бъде резервирана чрез конкретни туроператори.

За да бъдат приети в рехабилитационната програма на хотел „Милена“, кандидатите трябва вече да са излежали поне една трета от присъдата си в затвора и да са преминали серия от строги психологически и социални тестове за оценка.

Осъдени за много повече от „кражба на маргаритки“,

През последните 12 години Манка се е занимавала с около сто нарушители на пробация за множество престъпления, включително убийство.

Въпреки че отбелязва, че много от затворниците са осъдени за много повече от „кражба на маргаритки“, Манка винаги се е чувствала комфортно на острова и го смята за нещо като сигурно пристанище.

Тя също така е силно убедена, че на бившите престъпници трябва да се даде шанс да допринесат за обществото, вместо да прекарват повече време зад решетките.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии