1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Тя е мениджър и единствената жена, живееща на остров само с престъпници

Блясък

Тя е един от само двама постоянни жители на острова

 

Когато през 2011 г. Джулия Манка пътува до Пианоза, бивш италиански затворнически остров, тя очаква с нетърпение релаксираща слънчева почивка, преди да се върне у дома.

Но 12 години след като се настанява в крайбрежния хотел „Милена“, обслужващ се от контролирани затворници на изпитателен срок, Манка остава на острова, известен като „Алкатраз“ на Тиренско море.

Снимка: Pianosa
Хотел „Втори шанс

Днес единствената жена, живееща в призрачното село Пианоза, Манка работи както като управител на хотела, така и като ръководител на програмата за рехабилитация на острова, организация с нестопанска цел със социална мисия да помага на уязвимите хора като затворниците, които се връщат в обществото и затворническите власти в Тоскана.

„Останах една седмица в хотела и не исках да си тръгвам“, казва Манка пред CNN. „ Хотел „Втори шанс“?

Някога наричан Дяволския остров, Пианоза е разположен между Корсика и континента, сега е блажено убежище, обичано заради красивите си плажове и тучна зелена растителност.

Тя е един от само двама постоянни жители на острова, Манка живее и работи заедно с пазач в затвора, както и с 10 осъдени мъже, които работят като готвачи, градинари, сервитьори, чистачи на плажа и миячи в хотел „Милена“, единственото място за настаняване на острова.

Заобиколен от борови дървета, хотелът разполага с фрески на тавана и 11 стаи с дървени мебели и невероятна гледка към морето, както и голям вътрешен двор, където затворниците сервират напитки на гостите в ресторанта и бара.

Манка се съгласява да поеме поста, когато тогавашния управител я уведомява, че хотелът е в затруднено финансово състояние и е застрашено от затваряне. Ако това се случи, задържаните ще трябва да бъдат върнати обратно в затвора, слагайки бърз край на времето им на Пианоза.

Манка, която е израснала в Тоскана, решава да остане и да поеме поста мениджър на хотел. Тя казва, че първоначално е работила безплатно, използвайки управленските си умения, за да помогне за осигуряването на бъдещето на хотела.

Само за няколко години тя успява значително да промени нещата и хотел Милена се превръща в популярно място за сватби и рождени дни, като гостите, отчасти привлечени от нетрадиционния персонал на хотела, се стичат тук.

Затворът в Пианоза

Разположен близо до „Горгона“, друг италиански остров-затвор, Пианоза е създаден през 1700 г., за да държи престъпници, бандити и революционери.

Островът служи като база за затвор с максимална сигурност до 1998 г., когато затворът е закрит. Неговите малко жители напускат и Пианоза е изоставена в продължение на много години.

Посетителите не бяха разрешени на острова до сравнително наскоро, а тези, които го посещават, могат да дойдат само като част от организирана обиколка с лодка, която трябва да бъде резервирана чрез конкретни туроператори.

За да бъдат приети в рехабилитационната програма на хотел „Милена“, кандидатите трябва вече да са излежали поне една трета от присъдата си в затвора и да са преминали серия от строги психологически и социални тестове за оценка.

Осъдени за много повече от „кражба на маргаритки“,

През последните 12 години Манка се е занимавала с около сто нарушители на пробация за множество престъпления, включително убийство.

Въпреки че отбелязва, че много от затворниците са осъдени за много повече от „кражба на маргаритки“, Манка винаги се е чувствала комфортно на острова и го смята за нещо като сигурно пристанище.

Тя също така е силно убедена, че на бившите престъпници трябва да се даде шанс да допринесат за обществото, вместо да прекарват повече време зад решетките.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии