1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Най-добрите филми с Оскар за всички времена, които направиха над 1 млрд. долара в боксофиса

Най-добрите филми с Оскар за всички времена, които направиха над 1 млрд. долара в боксофиса

Само 53 филма от стотиците номинирани в наградите Оскар са направили повече от 1 млрд. долара

 • Оскарите са най-високото признание в киното, но те не винаги съвпадат с мненията на публиката, която си плаща за билети;
 • Само 9 от 53-те филма, спечелили над 1 млрд. долара, са номинирани за най-добър филм, като само два от тях печелят;
 • „Титаник“ и „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“ са единствените филми с 1 млрд. долара, спечелили наградата за най-добър филм;
 • Популярни филми като „Аватар“, „Жокера“ и „Черната пантера“, въпреки че спечелиха над 1 млрд. долара, не получават наградата за най-добър филм.

Само 53 филма от стотиците номинирани в наградите Оскар от началото на съществуването им са направили повече от 1 млрд. долара в боксофиса, което според специалистите е ясна индикация, че са накарали много киномани да се връщат да гледат филмите многократно. Въпреки това, от 53-те филма, спечелили това огромно признание, само 9 са били номинирани в категорията за най-добър филм. И от тези девет, само два печелят най-желаната категория. Това показва, че холивудските критици и публиката очевидно имат някои различия във вкуса, когато става въпрос за това какво прави един филм добър.

 • Титаник (1997)

Общо в касата: $2,223,048,786

Снимка: Редакторски екип

Най-известният филм на Джеймс Камерън, „Титаник“, издигна кариерата му на ниво от опитен и уважаван режисьор до един от великите за всички времена.

Филмът спечели няколко признания и е първият филм в историята, спечелил повече от 1 млрд. долара при първоначалното си пускане.

Филмът получи 11 статуетки за различни категории на Оскарите, като най-важното признание е победата за най-добър филм.

Този филм постави началото на традиция Камерън да успява да спечели номинации за най-добър филм и да създава филми за милиарди долари, която продължава и до днес.

 • Властелинът на пръстените: Завръщането на краля (2003)

Общо в касата: $1,121,386,981

Шест години по-късно друг легендарен режисьор имаше привилегията да сподели същата чест, когато „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“ на Питър Джаксън също спечели над 1 млрд. долара и наградата за най-добър филм.

Заключителната глава в трилогията затвори франчайза и се превърна във феномен, като и трите части бяха пуснати една след друга в няколко последователни години.

Всеки филм от трилогията също имаше привилегията да бъде номиниран за наградата, но Завръщането на краля беше първият, който прекрачи прага от 1 млрд. долара и спечели победата.

 • Аватар (2009)

Общо в касата: $2,923,706,026

Снимка: Forum Film Bulgaria

Въпреки това, сред предишните две участия, нито едно от другите заглавия не успя да вземе победата, като всяко от тях губеше от други номинирани, всички от които бяха по-малко успешни във финансово отношение.

През 2010 г. Джеймс Камерън отново успя да направи още един хит в историята на киното с първия филм, който спечели повече от 2 млрд. долара в боксофиса – „Аватар“.

 • Играта на играчките 3 (2010)

Общо в касата: $1,068,879,522

„Играта на играчките 3“ беше хит в боксофиса, защото успя да привлече разнородна публика - семейства, млада публика и хора с носталгия към детството. Благодарение на тези фактори, филмът успя да привлече малко над 1 млрд. долара в глобалния боксофис и спечели номинация за най-добър филм за завладяващия си разказ.

Снимка: Играта на играчките: Пътешествието

Това беше още по-впечатляващо постижение, тъй като Оскарите създадоха отделна категория за най-добър анимационен филм, което означаваше, че „Играта на играчките 3“ е счетен за достатъчно впечатляващ, за да се приземи в по-важната категория. И въпреки загубата в категорията за на най-добър филм, той успя да спечели за най-добър анимационен филм.

 • Черната пантера (2018)

Общо в касата: $1,336,494,320

Черната пантера остава единственият филм на Marvel, който получава номинация в категорията за най-добър филм на Оскарите. 

Той e предшественик на най-печелившите филми на студиото за всички времена, "Отмъстителите: Война без край" (Avengers: Infinity War) и "Отмъстителите: Краят" (Avengers: Endgame), но нито един от тях не беше номиниран за категорията, въпреки че бяха пуснати през 2018 г. и 2019 г. на върха на популярността на студиото. 

 • Жокера (2019)

Общо в касата: $1,064,085,246

Снимка: Черната пантера

Още един изключителен филм в жанра на супергероите, „Жокера“, се радва на невероятен успех и похвали след излизането си.

Снимка: Screenshot / Joker movie

От изпълнението на Хоакин Финикс, до режисурата на Тод Филипс и всеки друг детайл, „Жокера“ е шедьовър в киното. Филмът успя да надхвърли традиционните очаквания за продукция със супергерои и да покаже жестоката и мрачна реалност, която често отсъства в цветните и фантастични филми, които преобладават в жанра.

Снимка: imdb.com

Историята представя нов прочит за произхода на класическия злодей от комиксите на DC и спечели два Оскара и номинация за най-добър филм.

 • Топ Гън: Маверик (2022)

Общо в касата: $1,468,499,044

Друг филм, който имаше предимството на носталгията на своя страна, е "Топ Гън: Маверик" (Top Gun: Maverick). Оригиналният филм с участието на Том Круз беше пуснат през 1986 г.

Снимка: Screenshot / Joker movie

С почти 40-годишна разлика между двата филма, няколко поколения изобщо не бяха запознати с историята. Успехът на филма беше експлозивен, което се отразява в приходите от боксофиса и получи признание от критиците с номинация за най-добър филм. „Маверик“ спечели шест номинации и една победа за най-добър звук на наградите, но независимо от това си остава неповторим успех.

 • Аватар: Пътят на водата (2022)

Общо в касата: $2,317,514,386

Камерън се завръща отново с още един филм в този списък, Аватар: Природата на водата (Avatar: The Way of Water). Дългоочакваното продължение стана първият филм след COVID-19, който спечели 2 млрд. долара в боксофиса, показвайки способността си да върне публиката в кината.

В допълнение, той се превърна във втория филм, който премина толкова бързо цифрата от 2 млрд.  долара в боксофиса, след "Отмъстителите: Краят", само 39 дни след излизането си (чрез Business Insider). Пътят на водата имаше забележим спад в приходите от предисторията, но успя да спечели Оскар за най-добри визуални ефекти и да бъде номиниран за най-добър филм.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии