1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Топ 5 филма от Оскарите, подредени по най-добри боксофиси

Топ 5 филма от Оскарите, подредени по най-добри боксофиси

Триумф в боксофиса не означва Оскар, но някои от тези филми имат рекордни приходи

Историята на Оскарите показва, че не винаги най-успешните и касови филми през годината получават номинации. Този път обаче филмът на първото място, не просто е част от онези, които чакат награда от гилдията, но и е достатъчно важен за цяло поколение, което обича един определен цвят. Досещате ли се за кой филм говорим. 

Проверихме за вас кои са филмите, които спечлиха най-много и застанаха начело на боксофисите тази година, а освен това получиха и номинации за Оскар: 

Снимка: Getty Images

  • The Holdovers (Останалите) – 39 млн. долара

Последният режисьорски опит на Александър Пейн - The Holdovers, е един от най-добре оценените от критиката филми в кариерата му досега. Филмът получи пет номинации за Оскар: най-добър филм, най-добър актьор, най-добра поддържаща актриса най-добър оригинален сценарий и най-добър филмов монтаж.

The Holdovers се приземява на 5-то място в този списък с обща печалба от почти 39 млн. долара; 20 милиона долара идват от местните пазари в САЩ и 19 млн. долара от чужбина. За разлика от много от предходните филми в този списък, той всъщност направи по-голямата част от това в оригиналната си премиера по кината през ноември и декември, преди обявяването на номинациите за Оскар. Признанието му на Оскарите всъщност има минимално влияние върху общия му боксофис, тъй като той вече беше събрал 19 милиона долара в САЩ преди номинациите да бъдат обявени.

 

  •  Poor Things (Клети създания) – 94 млн. долара
Снимка: Fox/Searchlight

Следващият в списъка е четвъртият филм на режисьора Йоргос Лантимос. Разбира се, този филм е Poor Things, с участието на Ема Стоун, Марк Ръфало и Уилем Дефо. Странният прочит на Лантимос върху романа от 1992 г. на Аласдър Грей е един от най-ексцентричните филми в кариерата му, което наистина означава много, предвид, че също е режисьор на филми като The Lobster и The Favourite.

Номиниран за 11 Оскара Poor Things е фаворит за повече от няколко от големите награди тази година, а боксофисът му показва, че наистина се е свързал с публиката.

Досега Poor Things е събрал малко над 32 млн. долара в САЩ, въпреки че по-голямата част от парите от билети му идват от чужбина. В международен план филмът е донесъл допълнителни 62 млн. долара, което възлиза на общо 94 млн. долара към момента. Той е особено успешен в страни като Италия, Великобритания и Мексико, последната от които добави внушителните 18 милиона долара към общите си приходи.

Poor Things е на път да надмине The Favourite като най-касовия филм в кариерата на Лантимос.

  • Killers of the Flower Moon (Убийците на цветната луна) – 156 млн. долара

Най-новият филм на режисьор с биографията на Мартин Скорсезе със сигурност би бил сигурен хит и сериозен претендент за спечелването на Оскар. Killers of the Flower Moon е толкова високо в списъка, че получи 10 номинации на тазгодишните Оскари.

Killers of the Flower Moon е първия случай, в който Скорсезе си сътрудничи с Apple. Apple даде на Скорсезе бюджет без таван, за да направи каквото иска.

Killers of the Flower Moon се превърна в един от най-касовите филми в кариерата на Скорсезе, тъй като донесе 67 млн. долара в Северна Америка и 88 млн. долара в чужбина, за общо 156 милиона долара в световен мащаб. Това го поставя далеч над подобните на Casino и The Color of Money, макар и малко по-малко от Hugo, Cape Fear и Gangs of New York. Предавайте Killers of the Flower Moon на Apple TV.

  • Опенхаймер – 960 млн. долара

И накрая, преминаваме към последните два филма в този списък, които са и двата филма, които очевидно са най-касовите сред номинираните за най-добър филм на годината. Първият е „Опенхаймер“, най-новият филм на режисьорът Кристофър Нолан. Филмът е биографичен филм за живота на Робърт Опенхаймър (изигран от Килиан Мърфи), който също така описва подробно създаването на атомната бомба и политическите и обществени последствия, настъпили след избухването ѝ.

Това е може би най-добрият филм в кариерата на Нолан, като досега и той получи удивителните 13 номинации за Оскар и е категоричният фаворит за спечелване на категорията: „Най-добър филм“.  

В крайна сметка „Опенхаймер“ спечели 328 млн. долара в Северна Америка и 631 млн. долара в чужбина, общо 960 милиона долара в световен мащаб. Това без съмнение е един от най-касовите филми в кариерата на Нолан и третият най-касов филм за 2023 г.

  • Barbie (Барби) – 1,4 милиарда
Снимка: Getty Images

И накрая, другата половина от "Барбенхаймер" филмът Barbie на Грета Гъруиг. Хората имаха големи очаквания за Barbie но тя надмина почти всички. Гъруиг вече беше голямо име преди това, с хитове като Lady Bird и Little Women, въпреки че Barbie вдигна летвата до невероятна степен.

Сега тя и Марго Роби се превърнаха в два от най-мощните гласове в Холивуд. Въпреки че не са номинирани съответно за най-добър режисьор и най-добра актриса на Оскарите тази година. Въпреки това филмът събра впечатляващите общо осем номинации.

Не е чак толкова често най-популярният филм на годината да получи и номинация за Оскар. По-голямата половина от "Барбенхаймер" е събрала общо 636 млн. долара в САЩ и 799 млн. долара в чужбина, общо над 1,4 млрд. долара в световен мащаб.

Първоначалният бюджет на филма е бил приблизително 100 млн. долара. Въпреки това, с течение на времето, той стабилно ескалирал до 145 млн. долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

БФБЛ обяви победителите в 21-вите Годишни награди за отговорен бизнес

БФБЛ обяви победителите в 21-вите Годишни награди за отговорен бизнес

Успешни малки и големи компании взеха престижните ESG отличия за 2023 година в най-авторитетния национален конкурс за корпоративна социална отговорност, устойчивост и многообразие. bTV Media Group с приз за своята ESG инициатива „Добрият Пример | Зелената седмица“

Галерии