1 USD
1.85739 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,825.3

Тези храни могат сериозно да навредят на здравето ви през лятото

Как да се предпазим от опасните бактерии?

 

Летните дни може и да не са толкова приятни, особено, ако страдате от хранително натравяне. Според правени проучвания 1 на всеки 6 човека страда от натравяне с храна през лятото. Хранителното отравяне се дължи на присъствието на опасни микроорганизми в храните. Най-често опасни бактерии, вируси и паразити се намират в суровото месо, пилето, рибата, яйцата, но е възможно разпространението им и в други продукти.

Бактериите могат да се размножават по-бързо в храна, която е била оставена на топло, тъй като виреят в топли условия. Лятото е популярно време за пикници, барбекюта и други събития на открито, където храната често се оставя за дълги периоди от време, което повишава опасността от заразяване.

При хранителните бактерии можем да намерим различни видове. Някои от тях са безвредни и дори полезни за нашето здраве. От друга страна има вредни за човека бактерии, които чрез физико-химични реакции предизвикват гниене на храните и ограничават срока им на годност, пише rainoflife.com. Патогенните бактерии са незабележими и не причиняват промени в храната, затова са най-трудни за откриване. Те обаче са най-вредните, тъй като генерират токсини, които могат да представляват риск за нашето здраве.

Най-често срещаните хранителни бактерии

Салмонела: тази бактерия се размножава в сурови яйца и във всички продукти, в които има от този продукт, въпреки че може да се появи и в сурово или недостатъчно обработено птиче месо или в преработени храни, оставени на стайна температура в продължение на много часове. Във водата салмонелата обикновено се предава чрез фекално замърсяване на отпадъчни води или вода, която е била в контакт с добитък и диви животни.

Ешерихия коли: тази бактерия се намира в сурово или недостатъчно топлинно говеждо месо, както и в сурови продукти или прясно мляко. Може да присъства и в замърсена или необработена вода.

Listeria monocytogenes: намира се в охладени храни (за разлика от много други бактерии, тя може да оцелее и да се размножава при ниски температури) или готови за консумация храни, направени от говеждо, птиче или риба. Може да присъства и в сурово мляко, пушени продукти, консервирани или меки сирена и, разбира се, във вода.

Campylobacter: този тип бактерии обикновено се намират в сурово или недостатъчно сготвено пилешко месо, както и в непастьоризирано мляко или замърсена или необработена вода.

Staphylococcus aereus: тази бактерия обикновено присъства в препарати като крем за сладкиши, млечни продукти, богати на протеини храни като варена шунка или птиче месо и, разбира се, също и в непречистена вода.

Кои храни са най-опасни през лятото?

Бургери- много популярни и предпочитани, когато ни се хапва нещо бързо и вкусно. Но ако месото в тях не е обработено на достатъчно висока температура, бактериите остават и се превръщат в сериозна предпоставка за хранително отравяне.

Ако приготвяте омлет, той трябва да бъде добре изпържен. За да се елиминира рискът, пържените или варени яйца също трябва да бъдат напълно сготвени. По-добре е да се откажете от рохките яйца. Риск крие и приготвянето на различни сосове, в чийто състав влизат яйца, като сос тартар например.

Зелените салати също са проблем. Изглеждат безобидни, но всъщност не са. Проблемът идва от това, че често в заведенията не си правят труда да ги измиват достатъчно добре. 

Консумацията на риба и морски продукти, неправилно съхранявани и приготвени, може да доведе до сериозни проблеми заради бактериите Vibrio parahaemolyticus и Vibrio vulnificus. Затова е препоръчително да се консумират само в заведения с доказани санитарни гаранции.

Плодовете и зеленчуците също не са безопасни в горещите часове, тъй като в листата им се събира т.нар. норовирус, който може да съществува до 4-5 дни. Десетки микроби се събират и в кората на динята и пъпеша, затова те също трябва внимателно да се измиват преди разрязването им.

Опасна бактерия дебне и от мазнината при пържените картофи. Затова и те задължително веднага след консумация трябва да се поставят в хладилник.

Внимавайте и с месото. Независимо дали е пилешко или свинско, високите температури развъждат опасни бактерии в него. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии