1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Стопяват ли се парите ни за втора пенсия?

БГ Бизнес

Експерт разкрива може ли да фалира пенсионен фонд

Стопяват ли се парите ни за втора пенсия? Този въпрос си задават все повече хора, които получиха писма с извлечения от личните си партиди в частните пенсионни фондове. В тях хората, родени след 1960 година, всеки месец правят вноски във втория стълб на допълнителното задължително пенсионно осигуряване /ДЗПО/. Справките от фондовете сочат, че сумите им към края на миналата година са намалели между 400 и 600 лв. в зависимост от ЕГН-то.
От пенсионните дружества обясниха, че средствата са използвани за рискови инвестиции.
 
Губим ли обаче парите си?

Драгомир Гочев, директор на дирекция „Осигурителен надзор“ в Комисията за финансов надзор /КФН/, обяснява, че това е загуба на хартия.
„Това не е реализирана загуба, а само начислена. Загубите от края на 2022 година започват да се компенсират в началото на тази година, защото стойността на един дял бележи тенденция на повишение“, казва той.

„Няма опасност, когато се пенсионираме да вземем по-малко от това, което сме внесли през годините, но ако се спазват законите“, коментира финансовият консултант Николай Устамитев от MoitePari.bg. Той обясни, че законът задължава пенсионните фондове да постигат минимална доходност и да имат резерви, с които да ни компенсират, когато пазарите показват лоши резултати.
Пенсионният фонд не може да фалира, тъй като е собственост на хората, които инвестират в него. Ако управляващото дружество направи така, че разходите да се повече от приходите, то може да фалира, но не и фондът. Тогава мениджмънтът ще се смени, но дяловете ни ще се запазят и ще бъдат прехвърлени към друг фонд, обясни Устамитев.
 
Удачно ли е да прехвърлим партидата си от частния фонд в НОИ?
Финансовият консултант съветва, когато наближи срокът за пенсиониране, да пресметнем кой вариант е по-добър. Първият е намалената държавна пенсия плюс пенсията от частния пенсионен фонд, а другият – пълна държавна пенсия.

Ако имаме достатъчно осигурителен доход, можем да се пенсионираме година по-рано, но средствата от втория стълб остават недостъпни. Те са заключени, макар да са наша индивидуална партида.
„Преди пенсионна възраст могат да бъдат достъпени от нашите наследници, защото тези средства се наследяват. Ако са прехвърлени към НОИ, няма какво да се наследи. Нашите средства не отиват в големия кюп, а в Сребърния фонд.“, казва той.

Законодателят е дал възможност, ако сме прехвърлили средствата си в НОИ, да ги върнем обратно в избран от нас частен пенсионен фонд. Условието е да е минала една година оттогава.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии