1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Заради разхищение на храна: Сериозни глоби грозят китайски ресторант

Свят

Ресторантът приканва клиенти да ядат големи количества храна, за да спечелят още безплатни ястия

Властите нападнаха китайски ресторант, който предизвика клиентите да изядат 108 кнедли - тестени изделия, съобщава CNN. 

Ресторант в Китай, който предизвика клиентите си да изядат повече от 100 кнедли в замяна на безплатна храна, е разследван от властите за нарушение на закона на страната срещу разхищаването на храни.

Местните власти в град Ибин в югозападната провинция Съчуан се нахвърлиха върху ресторанта, след като чуха за неговото „предизвикателство“, съобщава местното новинарско издание The Cover.

Предизвикателството включва клиенти, които се състезават да изядат 108 кнедли възможно най-бързо, за да спечелят безплатно хранене и допълнителни награди.

За да привлече интереса, ресторантът рекламира офертата в социалните медии, а Държавната администрация за регулиране на пазара заяви, че ще започне разследване дали е нарушил закона относно разхищаването на храни.

Въпреки че състезанията по ядене са сравнително често срещани в западните страни и могат да донесат слава на своите победители, те могат да бъдат чувствителна тема в Китай.

Мнозина в страната все още имат спомени за глада от 50-те и 60-те години, който уби около 45 милиона души.

Китайският лидер Си Дзинпин в миналото нарече хранителните отпадъци „шокиращи и тревожни“, а през март тази година каза, че селскостопанските доставки са в основата на националната сигурност.

Законът срещу разхищаването на храна беше приет през 2021 г. след остри критики на правителството към онлайн блогъри, които предаваха на живо преяждането си, за да привлекат зрители. Много от техните акаунти впоследствие бяха спрени.

Съгласно закона, собствениците на ресторанти могат да бъдат глобени до 10 000 юана (1400 долара), ако техните заведения „подтикват или подвеждат клиентите да поръчват прекомерно, за да причинят очевидно разточителство“.

Радио и телевизионните станции, както и онлайн доставчиците на видео и аудио, са изправени пред максимална глоба от 10 пъти тази сума, ако се установи, че участват в „създаването, публикуването, популяризирането на програми или аудио съобщения за прекомерно хранене и преяждане”. 

Някои китайски потребители на интернет обаче критикуваха властите

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии