Българите поръчват по един дюнер на всеки две минути

БГ Бизнес

Потребителят рекордьор е получил общо 258 дюнера чрез доставки за една година

Българите са на четвърто място в Югоизточна Европа по най-много поръчани дюнери, според статистика за изминалата година.

Близо 261 000 арабски сандвичи са били поръчани чрез една от най-големите платформи за доставка на храна у нас през 2022 г., което средностатистически означава по един на всеки две минути. Любопитен факт е пикът на доставки в дните преди Бъдни вечер, като най-много българи са предпочели да „постят“ с дюнери на 22 декември. 

Потребителят-рекордьор за България е получил общо 258 дюнера от реализирани поръчки през 2022 г., което означава, че е консумирал средно по 5 дюнера всяка седмица. Най-скъпата поръчка, съдържаща дюнери е била на впечатляващата стойност от 550 лв и е заявена към ресторант в София.

Около 1000 заведения предлагат доставка на дюнери у нас като над 60% от тях са малки семейни бизнеси. Най-често поръчки се правят по време на обедната почивка в делничните дни, като желанието на клиентите за доставка до дома се увеличава значително през студените месеци.

Варненци и пловдивчани са сред отличниците по най-много поръчки, веднага след жителите на София. С близо 200% са се увеличили доставките на дюнери в Плевен за изминалата година, а общият интерес към доставките на дюнери бележи ръст в цялата страна.

Цените на дюнерите в едни от най-предпочитаните заведения за хранене в София са между 5,50 лв. и 12,90 лв., а порция дюнер с картофки или напитка достига до 16,50 лв. Цените варират и в зависимост от размера на питката. 

Проучването е проведено от Glovo. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст