1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Неподозирани места в дома ни, където има микроби

БГ Бизнес

Често не се замисляме, че тези микроби могат да бъдат и опасни

Микробите са навсякъде около нас. И макар че до някаква степен те са полезни, за нас, за да развиват имунитета ни, някои микроби могат да причинят сериозни заболявания и е добре да внимаваме с тях и да почистваме редовно, за да се предпазим. Повечето от нас знаем къде може да има опасни за нас микроби в дома ни. Има обаче някои места, за които може би не подозираме.

Копчетата на печката за готвене

По 14% от копчетата на печките за готвене има Coliform бактерии, 27% – гъбички и плесен, а 5% са със стафилококи. Чудите се как е възможно копчетата да са толкова мръсни? Помислете само как приготвяте храната за готвене и се отправяте директно към печката, без да измиете ръцете си. Всички вещества от пръстите ви полепват по повърхността на копчетата.

Следващият път, когато почиствате печката, не забравяйте и внимателното дезинфекциране на копчетата.

Кафемашината

Гъбички и плесен има в 50% от резервоарите за вода на кафемашините. Около една десета дават положителни резултати за Coliform бактерии. Това важи както за ресторанти и кафенета, така и за частните домове.

Препоръчително е да измивате добре всички подвижни елементи на кафемашината всеки ден, както и да спазвате ръководството на производителя за вътрешното й почистване поне веднъж месечно.

Рафтовете и чекмеджето за зеленчуци в хладилника

Салмонела, листерия и още редица микроби са в мирно съжителство с вашата храна в хладилника. Поне веднъж в месеца измивайте кутиите с топла вода и препарат. От миризмите може да се отървете като почистите със соден разтвор (около 1 до 2 супени лъжици сода за хляб в 1 чаша вода).

Рафтовете забършете с разтвор от вода и оцет и мека кърпа.

Снимка: iStock
Възглавниците

Възглавниците и леглата в дома ви предоставят топла и влажна среда, в която домашните акари (малки паякообразни животинки) се размножават. А ако самото им присъствие в леглото ви не е достатъчно отблъскващо, изпражненията от буболечките съдържат вещества, които може да предизвикат проявления при хора с алергии.

Най-добре е да сменяте възглавниците си с нови през известен период от време. Но също така трябва да перете както калъфките, така и самите възглавници с омекотяващ перилен препарат и гореща вода. Хубаво е да инвестирате в антиалергични възглавници и матрак, за да се предпазите от акарите.

Хавлиените кърпи

Хавлиите много често остават влажни или се намират в банята, където има горещи изпарения, а това създава наистина благоприятна среда за размножаването на бактерии.

Личната ви кърпа рядко може да ви навреди, защото бактериите, които се съдържат в нея, са от собствената ви кожа. Но нещата не изглеждат така, ако споделяте кърпа с друг човек. Различни патогени може да попаднат върху кожата ви и това да предизвика инфекция или акне.

Дистанционното устройство

Когато сме болни, обикновено лягаме на дивана и пускаме телевизора… с дистанционното. То много често се изпуска на земята, около и върху него се кашля, киха, всеки го докосва. Всичко това го прави плодородна почва за бактерии, която, освен всичко друго, и рядко се почиства. 
 
Най-удобният начин за това са дезинфекциращите влажни кърпички. За да не замърсяваме дистанционното, следва редовно да мием ръцете си, а него да почистваме всяка седмица. 

 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии