1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Кои плодове и зеленуци имат най-много пестициди?

БГ Бизнес

Да махнем отровните вещества от това, което ядем, е от голямо значение

С идването на пролетта плодовете и зеленчуците все повече се завръщат на трапезата ни. Това, което не се замисляме е, че колкото и полезни да са те, понякога крият опасност. Всяка година стотици тонове пестициди се използват от фермерите по целия свят, а накрая токсичните им остатъци се появяват в чиниите ни, а след това и в организма ни. Според едно от последните проучвания на замърсяванията на храните 72.6 процента от плодовете и 41.1 процента от зеленчуците имат следи от пестициди.

  • Защо плодовете се оказват по-замърсени от зеленчуците?
  • Кои са най-вредни?
  • Кои са най-малко вредни?

Снимка: istockphoto.com
Най-замърсени с пестициди са: ягодите, спанакът, зелето, нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите, крушите, доматите, целината и картофите. Експертите отбелязват, че те не бива да се избягват от потребителите, но преди това трябва внимателно да се измият. Специалистите препоръчват за тази цел да се добави сода във водата в съотношение 1:100. Плодовете и зеленчуците да се накиснат в този разтвор за 12-15 минути, след което да се изплакнат и спокойно може да се употребяват, пише credoweb.bg.

Отравянията се причиняват най-често от пестициди от групата на органофосфатните инсектициди и органоживачни фунгициди. Най-опасно обаче е натрупването им в организма. Това води да канцерогенни процеси.

Кои плодове са най-чисти

Сред плодовете с най-малко съдържание на пестициди авокадото е първенец с 23.1% остатъци. Причината е твърдата му кора, която защитава плода и го предпазва от атаките на насекомите. Затова и то се нуждае най-малко от обработване.
 
Снимка: iStock
На второ място е кивито (27.1% пестициди). То има естествена защита благодарение на космите си и на своята дебелина. Следва го сливата (34. 8%).

По-голямата част от зеленчуците са по начало защитени от почвата и по-малко податливи на болести. Но, разбира се, и външният им вид има значение. Артишокът или патладжанът, например, имат по-здрава и груба кора от плодове като черешата, ягодата или гроздето. Затова те имат по-малко нужда от обработване, пише gotvach.bg.

Според проучването петте най-малко замърсени продукта са царевицата, аспержите, сладкият картоф, цвеклото и карфиола - всичките с по-малко от 7% остатъци от пестициди. В началото на списъка от зеленчуци, които трябва да се избягват, са бялата целина, пресните подправки, цикорията, марулята и чушките.

Най-добрият вариант е да купувате зарзавата от биоферми или от доверени производители. Така знаете какво слагате в устата си.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии