Хората с увреждания с електромобили ще получават безплатни винетки
Отстранява се законодателен пропуск, заради който КАТ отказва издаването им
Да махнем отровните вещества от това, което ядем, е от голямо значение
С идването на пролетта плодовете и зеленчуците все повече се завръщат на трапезата ни. Това, което не се замисляме е, че колкото и полезни да са те, понякога крият опасност. Всяка година стотици тонове пестициди се използват от фермерите по целия свят, а накрая токсичните им остатъци се появяват в чиниите ни, а след това и в организма ни. Според едно от последните проучвания на замърсяванията на храните 72.6 процента от плодовете и 41.1 процента от зеленчуците имат следи от пестициди.
Най-замърсени с пестициди са: ягодите, спанакът, зелето, нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите, крушите, доматите, целината и картофите. Експертите отбелязват, че те не бива да се избягват от потребителите, но преди това трябва внимателно да се измият. Специалистите препоръчват за тази цел да се добави сода във водата в съотношение 1:100. Плодовете и зеленчуците да се накиснат в този разтвор за 12-15 минути, след което да се изплакнат и спокойно може да се употребяват, пише credoweb.bg.
Отравянията се причиняват най-често от пестициди от групата на органофосфатните инсектициди и органоживачни фунгициди. Най-опасно обаче е натрупването им в организма. Това води да канцерогенни процеси.
Кои плодове са най-чисти
По-голямата част от зеленчуците са по начало защитени от почвата и по-малко податливи на болести. Но, разбира се, и външният им вид има значение. Артишокът или патладжанът, например, имат по-здрава и груба кора от плодове като черешата, ягодата или гроздето. Затова те имат по-малко нужда от обработване, пише gotvach.bg.
Според проучването петте най-малко замърсени продукта са царевицата, аспержите, сладкият картоф, цвеклото и карфиола - всичките с по-малко от 7% остатъци от пестициди. В началото на списъка от зеленчуци, които трябва да се избягват, са бялата целина, пресните подправки, цикорията, марулята и чушките.
Най-добрият вариант е да купувате зарзавата от биоферми или от доверени производители. Така знаете какво слагате в устата си.
Отстранява се законодателен пропуск, заради който КАТ отказва издаването им
През тази година Асоциация „Българска книга" получи над 100 номинации за приза „Рицар на книгата"
Само 6,3 на сто смятат, че възнагражденията сега са мотивиращи