1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Лесен тест показва нитратна ли е зелената салата

Лесен тест показва нитратна ли е зелената салата

Някои златни правила могат да ви спасят от стомашни проблеми

 

С идването на пролетта и наближаването на Великден, хората все повече консумират зелени салати. Освен ползите от тях обаче, трябва да сме наясно и с вредите, които могат да ни причинят сериозни здравословни проблеми. 

Проучване на "Активни потребители" установи, че в зелените салати у нас освен нитрати, често има и E.coli. 

  • Защо са салатата може да е опасна
  • Как да проверим?
  • Как да се предпазим?

От къде идва опасността?

Много фермери използват органични отпадъци или компост за наторяване на растенията. По този начин количеството на минералните елементи не може да се контролира точно и е възможно натрупване на нитрати и нитрити в продукцията. Не по-малка опасност са патогенните бактерии съдържащи се в органичната тор. Те полепват по повърхността и навлизат в тъканите на растенията, откъдето попадат и в хората.

Escherichia coli е конкретен вид бактерия причисляващ се към голямото семейство на колиформите. Обикновено тя населява червата на хората и животните и се отделя чрез екскрементите. В определени случаи E. сoli може да е много опасна за здравето на хората. Бактерията води до хранителни разстройства и дори пневмония.

В същото време голямото съдържание на нитрати освен стомашни проблеми, предизвиква и алергия.

Как потребителят да разбере колко нитрати и нитрити има в зеленчуците?

Един от начините е с лесни тестове, които се продават в търговската мрежа. Те са под формата на лентички. Върху определени участъци от тях се капва течност от изследвания продукт (част от него се размачква предварително, за да пусне сок) и в зависимост от концентрацията, лентичката се оцветява в различен цвят.

Как да се спасим от опасностите?

Има няколко начина, с помощта на които можем да се спосим от опасните вещества.

  • Не купувайте зеленчуци със загнили или такива със силно хлоротични (избелели), изсъхнали или нахапани листа;
  • Избягвайте марулите зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост от страна на производителя и търговеца.
  • Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо. Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите които понякога се крият между листата.
  • Препоръчваме ви освен измиването да накисвате салатите в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси. 
  • Избягвайте да давате салата от листни зеленчуци на много малки деца, или поне преди това накисвайте и измивайте старателно.
  • Продукцията от фермерски пазари, или отглеждана в домашни условия или биологично производство е с по-висок риск за съдържание на нитрати или бактерии.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии