1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Най-честите страхове, свързани с еврото и имат ли почва те

Най-честите страхове, свързани с еврото и имат ли почва те

Наистина ли изчезването на лева било загуба на суверенитет?

Противниците на еврото от самото начало разпространяват неверни неща, с които тотално заблуждават българите. Нещата се въртят около 4-5 опорки и в типично пропаганден стил от времето на соца се добавят най-различни неща като Истанбулската конвенция и джендърите, ценностите на българското семейство и исконните ни славянски корени", каза пред businessnovinite.bg икономистът Румен Гълъбинов.
"Друга голяма лъжа е, че изчезването на лева било загуба на суверенитет. При приемането на валутния борд левът загуби суверенитет първо спрямо германската марка, а след това при фиксирането му към еврото. От 25 години българската парична единица няма суверенитет. Сега ли се сещат за него?", попита експертът.
 
По думите му лъжата с бума на цените също се експлоатира усилено. "В Хърватия е пресният пример, където инфлацията им за януари (първият месец в Еврозоната) е само 0,2% и е по-ниска спрямо декември. Поначало държавите в Еврозоната през последната година имат по-ниска инфлация, отколкото в останалите страни от ЕС. Изключение са балтийските страни, но там голямо влияние оказа войната в Украйна. Пример за скъпотия извън еврозоната е Унгария. Там инфлацията е над 20%, а основният лихвен процент е 25%, което е в пъти повече от тук. Смешен е и доводът за обедняването на държавите и хората в Еврозоната", добави Гълъбинов.
 
По думите му да запазим сегашната валута е популизъм. Реално, означава да сме бедни и туристите да ни оценяват евтино труда. Някои искат хората да живеят във финансова неграмотност, от малки до големи, така е лесно, добави той.
 
Постигането на целта за присъединяване на България към Еврозоната ще продължи да зависи от развитието на политическата ситуация. Но Шенген и Еврозоната са важни за нас, за повече инвестиции, технологии и логистика, каза още Гълъбинов.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии