1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Лихвите при еврото ще са много по-ниски, отколкото тези при лева

Лихвите при еврото ще са много по-ниски, отколкото тези при лева

Цените у нас растат и без да сме в еврозоната, не бива да има страх от приемането на еврото, казва Румен Гълъбинов

"В годините ние сме били по-близо до критериите за влизане на еврозоната, така беше до 2020 г., когато започна пандемията. След това много неща се промениха за всички. Ние, когато сме кандинаствали в ЕС, сме поели ангажимент да станем член на еврозоната един ден. Така че ние ще трябвада го направим това. Много е важно обаче да се направят информационни кампании, които да обяснят всичко за еврото, така че българите да са спокойни и да знаят какво точно ще се случи" обяви пред businessnovinite.bg икономистът Румен Гълъбинов. 

Страховете на българите са основно за покачване на цените у нас. Но по думите на Гълъбинов, ние виждаме, че и без да сме в еврозоната, напоследък има сериозно покачване на цените в страната. "За 2022 г. ние очакваме инфлация около 20%, а средното покачване на цените в малката потребителска кошница е много повече. Така че що се отнася до страховете, трябва да се има предвид, че ние сме във валутен борд, има фиксиран курс на лева към еврото и се очаква ние да приемем еврото именно по този курс", каза още икономистът.

Експертът е категоричен, че хората в България от известно време спазват доста здрав разум по отношение на личните си финанси. "До голяма степен вече еврото е влязло у нас- покупката на жилище се плаща в евро, понякога купуването на автомобил е в евро. Това не е някаква новост за нас", каза още той.

Относно покачването на лихвите, Гълъбинов обяви, че в България вече се наблюдава увеличение на лихвите при левовете. "Така или иначе в следващите месеци лихвите и по ипотечни, и по потребителски кредити ще растат. Със сигурност левовите лихви ще изпреварват като ръст евровите лихви. Ако в еврозоната се установят лихви около 3-4%, то у нас при левовете ще има лихви от 6-7%", каза още икономистът.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии