1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Въвеждането на еврото ще допринесе за повишаване на доходите у нас

Въвеждането на еврото ще допринесе за повишаване на доходите у нас

Околов това мнение се обединиха политици и финансисти в конференция "По пътя към еврото"

Политическа воля и овладяване на инфлацията - това е ключът към въвеждането на еврото у нас.

Датата 1 януари 2025г. е постижима за влизане на страната ни в еврозоната. 

Влизането в еврозоната е фактор, който ще допринесе страната ни да стане  по-богата. Думите са на служебния премиер Гълъб Донев по време на конференция "България по пътя към  еврото". 

Той коментира още, че присъединяването към еврозоната има минимален ефект върху инфлацията. Това се видя и в Хърватия, където инфлацията месец след приемането на еврото беше 0,2%, коментира служебния премиер Гълъб Донев. Не така обаче стоят нещата с нелоялните практики.

Снимка: Ладислав Цветков

"В еуфорията си нашите партньори от Хърватия сякаш подцениха значението и големия ефект от поскъпването на отделни стоки от всекидневна нужда в отделни търговски обекти, но успяха бързо да реализират мерки, така че такива нелоялни практики да бъдат контролирани и санкционирани, допълни Донев. А страната ни ще се получи от техния опит.

Постигането на ценова стабилност у нас е предизвикателство. "Икономиката на България е три пъти по енергоемка, спрямо ЕС. Така високите цени на енергията се отразяват по-силно като ефект върху  крайните цени у нас, коментира финансовият министър Росица Велкова. Страната ни обаче ще положи усилия, така че да подаде т.нар. конвергентен доклад, когато покрие и този критерии.  

Управителят на БНБ Димитър Радев подчерта, че инфлацията е единственият критерии за членство, който страната ни не покрива. Истинският генезис на забавянето обаче е политическата криза в последните 2 години, коментира още управителят на БНБ. 

Снимка: iStock

Според него от ключово значение е да се гласува бюджет за тази година и средносрочен хоризонт от 3 години с дефицит под 3%. "Необходимо е да има  мнозинство с ясни приоритети за влизане на България в Еврозоната" , заяви Димитър Радев.

 

Снимка: Ладислав Цветков
Президентът Румен Радев също  призова партиите да загърбят популизма и в следващия парламент да работят за присъединяването на страната ни към еврозоната.

"Трябва да се мисли за реалните действия и отсега да имат ясна позиция за дебатите в парламента по отношение на следващия бюджет, така че България да запази тези предимства, макроикономически, които има в момента, без пореден взрив на популизма от парламентарната трибуна. И наистина да се гарантира съхраняване и повишаване на жизнения стандарт на българските граждани, заяви държавният глава.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии