1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

"Шефът казва, че сте твърде чувствителен": Може би сте жертва на газлайтинг

БГ Бизнес

Какво означава понятието в работна среда?

 

Газлайтингът е форма на манипулация, която често се среща в насилствени отношения, но за нея вече се говори и в работната среда. Това е скрит вид емоционално насилие, при което насилникът заблуждава целта, създавайки фалшив разказ и я кара да поставя под въпрос своите преценки и усещане за реалност.

Снимка: iStock

В крайна сметка жертвата на газлайтинг започва да се чувства несигурна относно възприятията си за света и дори се чуди дали не губи разума си.

Случвало ли ви се е някой на работа да ви нарече „твърде чувствителен“ или „луд“? Поставян ли е някога под съмнение споменът ви за събития, когато знаете, че са случили или да ви каже, че сте си измислили думи, които са казани, да омаловажава емоциите ви или преразказва събития, така че вие да поемете вината? Ако е така, може да сте жертва на газлайтинг.

Снимка: iStock

Примери за газлайтинг могат да включват шеф, който ви нарича свръхчувствителен, защото сте докладвали за колега, който не си върши работата. Този тип хора могат да поставят под съмнение спомените ви за събитията, което ще ви накара да се почувствате като измамник или да се съмнявате в себе си. Чувствате ли, че вашият колега редовно ви омаловажава публично? Забелязали ли сте, че другите се чувстват неудобно, когато това се случи?

Може просто да е тормоз. Това все още не е добре за вашето психично здраве и е неприемливо на работното място.

Снимка: iStock

Често срещано при газлайтинга е да ви клюкарстват зад гърба ви. Като колега може да настрои колегите от екипа срещу вас и да ви накара да се почувствате като лош човек.

Личностните черти на газлайтърите преминават бариери във всички видове социални взаимоотношения. Този тип отношения на работното място е също толкова опасно, колкото и в приятелство или интимна връзка.

„Например шефа ви казва нещо и после отрича да го е казвал, или да омаловажи това, което е говорил с думите: „Ами аз се шегувах, ти нали не го взе сериозно“, казва кариерният консултант Михаела Георгиева в YouTube канала си.

Снимка: iStock

Друг пример, който тя дава са псевдообещания, които не се спазват.

„Например ви обещават, че ще получите повишение, ако се спази A,B и C и след като полагате усилия в рамките на една година след като сте направили тези A, B и C ви се казва, че това е недостатъчно или че има нови условия да получите повишението“, казва тя. 

Признак на газлайтинг е когато ви изключат от общата кореспонденция или спрат да ви канят на срещи и разбирате от колегите си, че не сте били копирани в мейли, които до сега сте получавали.

„Друга често срещана форма на газлайтинг е, ако вашият шеф отрича приноса ви или го омаловажава или ви казва, че не правите достатъчно или ви кара да правите повече, за да спечелите доверието му. Трябва да знаете, че нещата стоят точно обратното. Лидерите са тези, които трябва да спечелят доверието на служителите. Ако вашият ръководител постоянно ви кара да се доказвате, за да ви даде доброто си отношение, това е манипулация“, казва тя.

По нейни думи в такива ситуации са много често срещани манипулации на мнения, представени като факт: „Всички, с които говорих потвърждават, че си много чувствителна“.

Експертите съветват да започнете да задавате въпроси на човека, който ви манипулира да ви дава факти за твърденията си.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии