1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Съгласни ли са шефовете да гледате Световното по време на работа?

Почти 40% от часовете на Световното се припокриват с работното време във Великобритания

 

Докато мачовете от Световнoто първенство по футбол се развиват по драматичен начин, привличайки международното внимание и дори забавяйки обемите на сделки на Уолстрийт, мениджърите (или шефовете – наричайте ги както иксате) по целия свят са изправени пред дилема. Дали да оставят служителите си да гледат мачовете по време на работа или не?

Прогнозите са, че близо 5 млрд. зрители (повече от половината население на света) гледат първенството, а много от мачовете са в работно време. 28-дневното се отразява на цялата световна икономика, освен конкретно тази на Катар, именно в работната среда. Почти 40% от часовете на Световното се припокриват с работното време във Великобритания - дефинирано от понеделник до петък от 9 сутринта до 6 вечерта. В САЩ времето, в което мачовете се засичат с работното време е почти наполовина според анализ на софтуерната компания InvGate, цитирана от Bloomberg.

По света

В Twitter стотици футболни фенове споделят своите преживявания с гледането по време на работа. Платформата е препълнена с истории на своенравни работници: касиери с телефони, подпряни върху касите, колеги, скупчени в конферентните зали, раздвайки се мълчаливо, и няколко смелчаги, изолирани в тоалетните, за да могат да увеличат звука докрай.

В Швейцария на служителите на кантона Базел-Ландшафт беше изпратен строг имейл, забраняващ стрийминг на Световното първенство, след като Wi-Fi мрежата на района се срина му по време на откриващия мач на нацията срещу Камерун и това доведе до временно прекъсване на държавните услуги и институции.

В Бразилия и Аржентина, където футболът е силен, колкото и религията, дните на мачовете буквално са превърнати в неофициални празници. Чужденци съобщават в социалните мрежи, че когато играе отборът на Бразилия, дори училищата се изпразват.

„Подкрепям бързата елиминация за националния отбор“, се шегува един родител от Сао Пауло в Twitter.

В Reddit един базиран във Великобритания мениджър задава въпросът дали служителите искат да гледат футбол по време на работа в публикация, която досега е генерирала над 900 коментара, като опцията „ЗА“ е избрана с 3000 гласа.

Обедна почивка във Великобритания

От тези, които планират да гледат Световното първенство във Великобритания, почти 16% са казали, че планират да гледат мача Англия срещу Иран на 21 ноември (което е в понеделник следобед по вереме на работа) с разрешението на техния мениджър. Междувременно 13% са планирали да си вземат почивка за мача, а 9% са казвали, че възнамеряват да избягат от работа, за да гледат, без да кажат на шефа си. (Една трета от анкетираните хора казват, че изобщо не са били планирали да работят по време на мача, така че този конфликт не е на дневен ред при тях.)

Докато Англия срещу Иран се провежда в 13 часа. Лондонско време, идеално за обедна почивка, мачът Уелс срещу Иран от миналия петък се провежда в много по-неудобния 10 часа сутринта. The Guardian посъветва феновете, които възнамеряват да гледат на работа, да тренират „безизразна физиономия“, да насрочат срещите в миналото, да използват командата-M пряк път на Mac компютри за бързо скриване на отворени интернет прозорци и дори да инвестират в мини огледало за обратно виждане, така че мениджърите да не ги хванат изненадани.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии