1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Какъв бакшиш трябва да оставяме на сервитьорите по време на криза?

БГ Бизнес

Според Роберто Маринов много ресторантьори назначават персонал с обещание за по-големи бакшиши от заплатата

 

Във времена на висока инфлация се наблюдава тенденция клиентите да оставят все по-малък бакшиш, тъй като всички продукти (храни и напитки), предлагани в заведенията, са поскъпнали. Това показват наблюденията на автора на книгите „Спести пари, не ги харчи“ и „Внимание, потребители“.

  • Тенденция, която се забелязва при плащанията с карта
  • Как гледа НАП на "парите в джоба" при евентуална проверка?
  • Бакшишите по света
Снимка: iStock

„Цената на храните и напитките в заведенията се е покачила средно с около 20 до 30 %. През последния месец, два пъти посетих любими заведения и цените на всичко бяха се вдигнали. Това, което силно ме впечатли, е, че в едното заведение, на всяка маса бе поставена бележка, че „не се приемат плащания с карта“. Това за централно заведение в гр. София, е доста странно, но само по себе си говори много“, ни разказва той.

Оказва се, че хората доста често не оставят бакшиш, когато плащат с карта. В такива ситуации, макар и да не ни се иска да вярваме, винаги присъства едно съмнение дали това е просто технически проблем или опит потребителят да бъде заблуден да остави бакшиш.

Снимка: Роберто Маринов

Според Маринов практиката бакшишите да се впишат заедно в сметката в картовото разплащане, все още не е добре утвърдена в България.

„Доста от търговците в малките населени места предпочитат да нямат ПОС терминали, тъй като трябва да заплащат такси и комисионни при различните транзакции. Със семейството ми през изминалото лято посетихме едно родопско курортно село. Нямахме пари в брой и най-близкия банкомат се намираше на 10 км от селото, но за наше щастие, намерихме само 1 заведение в селището, където бе възможно разплащането с карта и там съответно вечеряхме“, добавя Маринов.

Много служители от сферата на обслужването, включващи сервитьори, бармани, градинари, таксиметрови шофьори, почистващ персонал и хамали получават по-големи бакшиши от заплатите си. Основното правило за бакшишите е те да принадлежат на служителите, а не на работодателя.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии