1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

НАП е събрала рекордни приходи, проверява и имоти на българи в Дубай

БГ Бизнес
 

Ето каква сума е влязла в хазната

През тази година Националната агенция за приходите е събрала рекордни приходи за над 6,4 млрд. лв., което е със 752 млн. повече в сравнение със същия период на миналата година. Това обяви изпълнителният директор на приходната агенция Борис Михайлов в ефира наНационалната телевизия.

Събраните приходи за хазната от ДДС към момента са 2,6 млрд. лв., което е с 211 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2022 г., заяви Михайлов.

НАП проверява и произхода на средства за закупуване на имоти в Дубай на 23 българи, съобщи още Борис Михайлов. Приключили са 21 от производствата, като в резултат на тях са подадени 6 коригиращи декларации, съставен е един акт за установяване на нарушение и са установени над 131 хил. лв. задължения. НАП очаква информация от Обединените арабски емирства и за още българи с имоти в Дубай.

„Ако имаш имоти в чужбина, не означава, че си лош човек и не си платил данъците си. На база на получената по международния обмен информация, приходната агенция прави проверки и ревизии. Ако установим, че средствата, с които са закупени имотите, не са декларирани, се предприемат съответните мерки.“, категоричен е изпълнителният директор на НАП.

По думите на изпълнителния директор на приходната агенция инфлационните процеси, демографският срив и много други фактори оказват своето въздействие върху събираемостта. Но основната роля за рекордния ръст на приходите имат служителите в НАП, които си вършат работата. 

„За първи път през 2022 г., по време на служебния кабинет, единственият производител на горива в страната е внесъл корпоративния си данък в размер на 17,9 млн. лв., а по-късно е платил и 72 млн. лв. солидарна вноска върху свръхпечалбата си.“, подчерта Михайлов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5