1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Кои са най-опасните Е-та и как да се пазим от тях?

БГ Бизнес

Проверката на съдържанието отнема време, но ще ви помогне да се храните здравословно

В наши дни да купуваме само храни, които не съдържат консерванти, може да се окаже голямо предизвикателство. В повечето неща, които ядем има един или друг консервант.

Въпреки това, с малко желание и упоритост, може да изчистим храната си поне до голяма степен. За целта трябва да сме наясно с най-опасните Е-та, как се обозначават и какво причиняват.

Може да отнеме време, но е важно да четете етикетите на всички храни, които сте закупили. Не консумирайте нищо, което съдържа калиев нитрит, калиев нитрат, бутилиран хидроксианизолът, бензоат, нитрити, сулфити и сорбати, бромати, карагенан, неестествени бои, глутамати, моно- и диглицериди, пише в своя статия асоциация "Активни потребители".

От кои Е-та трябва да се пазите на-много?

Натриев бензоат – Е211

Има силно канцерогенно действие. Обикновено се използва заедно със стабилизатори и оцветители. Ако влезе в реакция с аскорбинова киселина (витамин С) се образува бензол, който може да увреди ДНК структурата и да причини цироза на черния дроб. Може да предизвика както алергични реакции, така и промяна в поведението и умственото развитие на децата.

Ще го намерите в майонези, пюрета, сосове, плодови сладкиши, мариновани краставици и маслини, ананасов сок, подправки. Особено голямо е съдържанието в безалкохолните напитки с оранжев цвят.

Бутилиран хидроксианизол Е320

Синтетичен антиоксидант, който запазва свежестта на храните. Служи за предпазване на мазнините и маслата от гранясване. Води както до ракови изменения на клетките в стомаха, така и до тежки автоимунни заболявания. За съжаление освен в храни, може да се се намери в лекарства и козметика.

С кода Е252 в хранителната индустрия се означава калиевият нитрат. Той е може би най-старият консервант, ползван за стерилизирането на храни и предпазването им от развитие на бактерии върху тях. Днес Е252 може да се открие върху етикетите на сирена и месни продукти – пушени или варени меса, колбаси и др. Страничен ефект от нитратите и нитритите са анемия, бъбречни проблеми, дори повишен риск от формиране на злокачествени образувания.

E924 - Калиев бромат се добавя в хляба, за да се засили процеса на втасване и да се намали времето за печене (на етикета може да го срещнете и като окислител). Калиевият бромат може да е причина за появата на бъбречни усложнения, храносмилателни проблеми или разстройство на нервната система.

Мононатриев глутамат

Използва се за активиране на определен вид вкусови брадавици на езика. Използван в огромни количества в японската и китайската кухня. Днес може да се намери в чипса, царевичните пръчици, пуканките, различни замразени полуготови храни, кренвирши, луканки, наденици, суджуци, сухари, консерви.

Счита се за силен невротоксин. Освен това ни кара да смятаме храните за вкусни и води до привикване като разстройва вкусовите рецептори. Може да предизвика болки в гърдите, алергии, кожни обриви, сърцебиене, сънливост и пр.

Кои са безопасните Е-та?

За безопасни са приети оцветителите Е100 – куркумин (жълт оцветител №7), Е101 – рибофлавин (витамин В2), Е161b – жълт извлек от растения,  Е160а – каротен, Е160с – извлича се от червен пипер, Е140 – хлорофил (зелен оцветител №1), Е160d – ликопен (намира се в доматите и грейпфрутите), Е163 – антоцианин – извлича се от цветя и растения, Е162 – оцветител, който се извлича от цвекло.

Как може да избегнем вредните консерванти?

Пазарувайте в магазини с по-голямо разнообразие. Там е най-вероятно храните да са пресни и има избор от органични храни и такива без добавки. Обикновено продуктите, които са поставени на острови в магазините, са с по-ниско качество. Бъдете внимателни с тях. Най-евтиното също трябва да буди подозрение.

Купувайте местни продукти, отгледани от български земеделски производители или от пазарите на земеделските стопани в региона ви. Тези храни е по-вероятно са без консерванти. Магазините за деликатеси и гурме също могат да предлагат разнообразие от храни без синтетични подобрители.

Измийте добре под течаща студена вода всички плодове и зеленчуци, за да се отървете максимално от бактерии, пестициди, хербициди и химически добавки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии