1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Черна статистика: България е с най-висока смъртност

БГ Бизнес

Пандемията е допринесла за драстичния спад в продължителността на живота

Смъртността в световен мащаб нарасна сериозно от началото на COVID пандемията. В проучване от миналата година е установено, че през 2020 г. се наблюдава значително намаляване на продължителността на живота - с повече от две години в САЩ и с една година в Англия и Уелс.

Но сега ново проучване, публикувано в „Nature Human Behavior“, показва, че през 2021 г. продължителността на живота се е възстановила донякъде в повечето западноевропейски държави, докато в Източна Европа и САЩ се наблюдава допълнително намаляване на продължителността на живота. "България е най-екстремният пример с потресаваща загуба от 3,5 години от 2019 г. насам (1,5 години през 2020 г. и две години през 2021 г.)", пише "Сайънс Алерт".

По-големият спад в Източна Европа вероятно се дължи на това, че регионът е избегнал някои от ранните вълни на COVID през 2020 г., в съчетание с по-ниско потребление на ваксини, когато през 2021 г. все пак са наблюдавани големи вълни, пише БГНЕС.

През 2021 г. само Норвегия надминава очакваната продължителност на живота отпреди пандемията, а навсякъде тя е по-лоша, отколкото вероятно е била без пандемията.

Очакваната продължителност на живота се изчислява въз основа на смъртните случаи по всички причини. Средната продължителност на живота е броят на годините, които някой, роден днес, би могъл да очаква да живее, ако изживее целия си живот при равнището на смъртност за текущата година (или 2021 г. в настоящия случай).

Като цяло през 2021 г. в сравнение с 2020 г. смъртността се измества леко към по-младите хора. Това вероятно се дължи на по-доброто покритие с ваксини и повече предпазни мерки в по-напреднала възраст. Всъщност държавите с по-добро покритие на ваксините за хората над 60-годишна възраст се представят по-добре по отношение на очакваната продължителност на живота. Смъртността над 80-годишна възраст в САЩ дори се връща на нивата отпреди пандемията. Но като цяло продължителността на живота през 2021 г. е по-лоша поради влошаването на смъртността под 60-годишна възраст.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии