1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Дерматолог разкри какво причиняват на кожата евтините и некачествени дрехи

Дерматолог разкри какво причиняват на кожата евтините и некачествени дрехи

Българи все по - често стигат до лекар заради алергии от дрехи

 

Никел, кобалт и хром - това са най-честите алергени, към които българският пациент има алергия, обяви дерматологът д-р Деница Желева.

"Проблемът към момента е, че доста пациенти поради финансова невъзможност или минали през някой магазин за левче, купуват дрехи и материи, които са изработени от некачествени тъкани. Най-често наблюдаваме алергия, която се развива в резултат на контакта на тъканта с кожата, които са оцветени в текстилни бои и предизвикват иритативни или алергични реакции“, заяви медикът, цитиран от БГНЕС.

Д-р Желева обясни, че в дерматологията се разделят двете диагнози. "Имаме алергичен контактен дерматит, който е по-рядко срещан и иритативен контактен дерматит. Под иритативен контактен дерматит визираме изменения, които се наблюдават при всички пациенти, които облекат такава дреха или влязат в контакта с материал, който дразни и е агресивен към кожата“, обясни докторът.

"В тази ситуация ще се получи зачервяване, сърбеж, който е доста неприятен и вече в зависимост от интензитета на носене на тази дреха симптомите могат да бъдат различно интензивно проявени“, заяви Деница Желева, след което уточни, че може да се развият включително мехури, които да накарат пациента да посети личния си лекар за терапия.

"Така че това засяга голям процент от пациентите, които купуват такива дрехи“, коментира експертът. "Вече към алергичния контактен дерматит, където имаме едно настройване на кожата във времето, т.е. трябва да има повторен контакт с въпросния алерген. Това са пациенти, които обикновено са със светла кожа, те имат сини очи, светла коса, податливи са. От ранна детска възраст те знаят, че имат чувствителна кожа, която може да има допълнително атопичен дерматит или някаква друга кожна дерматоза“, обясни лекарката.

Според нея тези пациенти вече при втория си контакт с алергена развиват типичен обрив, който може да бъде както остър, така и да хронифицира във времето.

"В тези ситуации имаме пациенти именно с алергии, които се проявяват по кожата на ръцете, може да засегнат горни, долни клетки, шията. Тоест участъци, които са видими за околните“, поясни д-р Желева.

Тя обясни, че в момента имаме пик в алергодерматозите, поради цъфтежа на дърветата и редица други фактори, но подчерта отново важността на дрехата, с която сме облечени.

"Много често некачествените дрехи запарват кожата повече от обичайното и потенето, в комбинация с една такава тъкан, която е некачествена, води до развитие на едни зачервени участъци, към които, ако добавим гъбична инфекция, вече историята става малко по-сложна и се налага освен локална терапия с мазане, да се добавят и системни медикаменти, което е желателно да не се случва при нашите пациенти“, поясни д-р Желева.

"Препоръката като цяло е да внимаваме, да се съобразяваме с това какъв е сезонът, как се обличаме, да внимаваме при избора на измивни продукти, защото те са много важни в нашето ежедневие. Честото мокрене на тялото и честото миене на ръцете изсушават кожата“, казва дерматологът, след което призова да се използват измивни олия, тъй като те образуват защитен филм върху кожата, още докато сме в банята.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии