1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Дрехите ви правят тъжни. "Допаминово обличане" може да помогне

Свят

Изследователите и модните психолози отдавна свързват модата и психичното здраве

 

В свят на непълноценни покупки на бърза мода и минималистични офис облекла обличането може да се окаже депресиращо. Но това не е само в главата ви. 

Изследователите и модните психолози отдавна свързват модата и психичното здраве, като проучванията показват, че дрехите ни помагат да изпитваме широк спектър от емоции, включително увереност и недоволство, пише Business Insider.

Снимка: iStock

Така че, естествено, вероятно се чудите как да избегнете последните и да се стилизирате до щастие. Тук се намесва Хана Барнтхаус. 

31-годишната собственичка на бизнес от Оклахома, която управлява фирмата за бижута Feed Me Gems, се е прочула в интернет като моден инфлуенсър, който носи ярки, блестящи тоалети навсякъде, където отиде - дори само до магазина за хранителни стоки. В разговор с Business Insider тя сподели как всеки може да намери същата увереност в стила си и щастие в гардероба си. 

Ключът към щастието: допаминово обличане
Барнтхаус не е създала концепцията за допаминовo обличане, но живее според нея.

Снимка: iStock

„Всеки ден, когато се приготвям, съм много развълнувана за кафето си и съм много развълнувана, че се обличам с допамин“, казва тя пред BI. „Това са двете неща, които наистина ме зареждат с живот.“ 

Казано по-просто, майката на две деца казва, че допаминовото обличане в крайна сметка означава, че „се обличате по-добре, за да се чувствате по-добре“.

„По същество, когато избирате неща, които обичате и които носят радост на душата ви, това подлъгва мозъка ви да освобождава допамин“, казва тя. „Когато носите нещата, които обичате, това наистина ви прави по-щастлив човек.“

Снимка: istockphoto

Каролин Мейр, дипломиран психолог, консултант по моден бизнес и автор на книгата „Психология на модата“, описва допамина като „мотивиращ агент“, който помага за намирането на „положителни резултати“. 

„Когато сме постигнали желания резултат (наградата), нивата на допамина спадат до изходното ниво“, казва Мейр. „И след кратко време сме мотивирани да търсим друга награда.“

Така че, що се отнася до допаминовото обличане, Мейр казва, че може да търсите друга „награда“ всяка сутрин под формата на облекло, което ви кара да се чувствате добре.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии